Zoeken

Snatch (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Snatch (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Guy Ritchie
  • Cast: Brad Pitt, Jason Statham, Stephen Graham, Dennis Farina
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 05-11-2009
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Snatch (Blu-ray)"

Brits filmmaker Guy Ritchie heeft het nooit makkelijk gehad. Al van bij z’n debuut ‘Lock, Stock & Two Smoking Barrels’ orakelen filmfans dat hij de Britse Quentin Tarantino is. Vergelijkingen die hij tevens met zijn tweede worp moest doorstaan. Maar eerlijk is eerlijk: ze zijn niet uit de lucht gegrepen. Hippe dialogen, catchy songs op de soundtrack, misdaadmilieus waarin je geacht wordt voor de bad guys te supporteren, er zijn heus wel wat overeenkomsten. Toch toont de Engelse cineast zich ook een meester in zijn vakgebied. Met zijn tweede worp, ‘Snatch’, als voorlopig hoogtepunt.

Als een volleerd puzzellegger laat Ritchie ook nu weer verschillende personages door elkaar bewegen: de twee lowlife criminelen Turkish (Jason Statham) en zijn partner Tommy (Stephen Graham) die via gangsterbaas Brick Top in de wereld van illegale bokswedstrijden belanden, de Ierse zigeuner Mickey (Brad Pitt) die een hoofdrol speelt in één van de verkochte matches, een drietal kruimeldiefjes die plots een 86-karaats diamant in de schoot geworpen krijgen, een Amerikaanse zakenman die naar Londen overvliegt om dat steentje aan zijn collectie toe te voegen en de beul Bullet Tooth Tony (Vinnie Jones).

Net zoals bij z’n debuut creëert Ritchie een ingenieus web aan intriges dat langzaam, maar zeker vorm krijgt naarmate de plotwendingen elkaar opvolgen. Op het einde van de rit klikt alles wederom netjes in elkaar en kan je niet anders dan ontzag hebben voor het scenariotalent van de Britse virtuoos, die er ditmaal ook een pak meer humor aan toevoegt. Ook kleurrijke karakters zijn er wederom bij de vleet, en net zoals bij z’n voorganger stelt hij die opnieuw op uiterst originele wijze voor. Nieuwkomer Brad Pitt is zonder twijfel de vreemde (Hollywood-)eend in de bijt, maar in het universum van Ritchie past hij wonderwel; zijn accent is een klassieker.

Habitués Jason Statham, Jason Flemyng en Vinnie Jones zijn ook weer van de partij, zij het uiteraard in andere rollen. ‘Snatch’ illustreert dat Ritchie het adagium ‘never change a winning team’ hoog in het vaandel draagt. Je zou kunnen beweren dat hij niets aan de formule van zijn met lauwerkransen onthaalde debuut veranderd heeft, maar dan doe je afbreuk aan de kunde die de aanstaande ‘Sherlock Holmes’-cineast hier etaleert. Met de tong zeer stevig in de wang gedrukt serveert hij met ‘Snatch’ een uiterst geinige misdaadfilm, waarin humor en geweld hand in hand gaan. Maar bovenal maakt alweer de ijzersterk geconstrueerde plot indruk.

Extra’s (Blu-ray): enkele verwijderde scènes (in ongepolijste kwaliteit) en een interessante door cineast Guy Ritchie en producer Matthew Vaughn ingesproken commentaartrack zijn heel leuke extra’s, maar het plezierigst van al is de making of-documentaire van net geen halfuurtje. Die overstijgt niet alleen de gebruikelijke promotalk, maar toont ook hoe goed de sfeer op de set was (de cast en crew die samen een kaartje leggen of schaken, bleek schering en inslag). Verder ook nog: trailers, een fotogalerij en als kers op de linguïstische taart een aparte ondertiteling in het Pikey’s - het olijke dialect van Brad Pitts personage.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray