Zoeken

The Craft (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Craft (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Andrew Fleming
  • Cast: Fairuza Balk, Robin Tunney, Neve Campbell, Rachel True
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 03-12-2009
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Craft (Blu-ray)"

Frons rustig de wenkbrauwen, maar als je ’t ons vraagt, hoort ‘The Craft’ thuis in één en hetzelfde rijtje van ‘Mean Girls’, ‘Clueless’ en zelfs successoap ‘Dawson’s Creek’. Het verschil: deze variant op het eeuwenoude ‘een nieuwkomer mengt zich met een groepje om er zich door te laten beïnvloeden en (al is dit optioneel) finaal het heft in handen te nemen’ dompelt ons dan wel onder in de doorsnee high school, maar de uitwerking is overgoten met een horrorsausje. Al moet je dat relativeren, want heel erg gruwelijk is het allemaal niet. Entertainend dan weer wel.

De nieuwkomster met dienst luistert naar de naam Susan (Robin Tunney), een jonge tienermeid die zich snel aansluit bij het kliekje van Nancy (Fairuza Balk), die samen met haar twee vriendinnen geregeld het mikpunt is van spot. Hun alternatieve kledij en gedrag - ze zijn nogal into hekserij - zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. De band die zich tussen de vier ontwikkelt, blijkt gauw heel erg hecht te zijn en voor ze het goed en wel beseffen zijn ze acht handen op één buik, die middels die hekserij wraak nemen op wie (of wat in het geval van de eerstegraads verbrande Bonnie) hen ooit iets in de weg heeft gelegd. De zaken dreigen echter uit de hand te lopen.

Je zaait wat je oogst. De boodschap die ‘The Craft’ aan tieners wil meegeven (pas op voor machtsmisbruik, want boontje komt om z’n loontje), ligt er dan wel vingerdik op en wordt er tijdens de finale zelfs ingeramd, maar toch belet het de film niet anderhalf uur te vermaken zonder je het gevoel te geven al te prekerig te zijn. Het is vooral toe te schrijven aan de losse sfeer waarin dit dertien-in-een-dozijn-verhaaltje baadt en het hoge tempo waarmee het verhaal verteld wordt, waardoor je de gebrekkig uitgewerkte karakters er voor lief bij neemt. Het blik griezelscènes dat filmmaker Andrew Fleming tijdens zijn finale acte opentrekt, is bovendien perfect gedoseerd.

De sterkte van de film schuilt in de vertolkingen van de vier hoofdactrices. Tunney en Balk (ze mag zich helemaal uitleven!) stelen de show als twee vriendinnen die aan het eind de degens kruisen. Jawel, zelfs over de waarde van vriendschap heeft ‘The Craft’ iets te vertellen. Je mag er dus zeker niet meer van maken dan het is, maar wie al eens graag een tienerhorrorfilm ziet die zichzelf wel ernstig neemt zonder daarbij fout over te komen, zit met deze vingeroefening wel goed. De kans dat er je veel van bijblijft, is dan wel gering, je hebt tenminste toch een aardige, zij het softe nagelbijter gezien.

Extra’s (Blu-ray): naast de commentaartrack van regisseur Andrew Fleming bevat deze Blu-ray twee verschillende ‘achter de schermen’-docu’s. De eerste is de zogeheten originele making of, al heeft die meer weg van een promotiefilmpje dat ten tijde van zijn release op tv te zien was. De tweede is met zijn klein halfuur iets meer uit de kluiten gewassen en biedt heel wat achtergrondinfo over de casting en de productie. Ook leuk zijn de drie verwijderde scènes (alle onbewerkt), die zeker in de film hadden mogen belanden. Eén ervan (‘Confrontation’) had zelfs de psychologie van de karakters nog wat extra onderbouwd.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray