Zoeken

Dances With Wolves (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Dances With Wolves (Blu-ray) met een 5/5
  • Regisseur: Kevin Costner
  • Cast: Kevin Costner, Graham Greene, Mary McDonnell
  • Genre: Western
  • Duur: 180 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-09-2021
  • Distributeur Blu-ray: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Dances With Wolves (Blu-ray)"
De wegen van het leven zijn ondoorgrondelijk. Kevin Costner, toen vooral een gerespecteerd acteur uit 80s-pareltjes als ‘No Way Out’ en ‘The Untouchables’, had zijn oog laten vallen op ‘Dances With Wolves’, maar in zijn zoektocht naar de ideale regisseur stootte hij tot drie keer toe op eentje die zijn visie niet deelde. Driemaal is scheepsrecht, moet Costner gedacht hebben, en dus besloot hij het dan maar zelf te doen. De rest is geschiedenis. Dit magnum opus was de eerste western sinds ‘Cimarron’ uit 1931 die de Oscar voor beste film in de wacht sleepte en zette Costner de acteur, net zoals Robert Redford tien jaar eerder met ‘Ordinary People’, meteen op de kaart als cineast.

Nadat hij per ongeluk de troepen van de Unie naar een overwinning leidt in de Amerikaanse burgeroorlog – eigenlijk wilde hij gewoon zelfmoord plegen – wordt luitenant John Dunbar (Costner) als een held ontvangen. Op zijn eigen verzoek wordt de worstelende militair naar een uithoek van Amerika overgeplaatst. Daar krijgt hij al snel dagelijks het bezoek van een wolf, die hij Two Socks doopt, en van een naburige indianenstam. Wederzijdse nieuwsgierigheid – zowel van Dunbar in de indianen als van de indianen in Dunbar – ligt aan de basis van een onverwachte vriendschap en verbondenheid. En liefde, want het klikt wel erg goed met een blanke vrouw die al op jonge leeftijd door de stam werd opgenomen (Mary McDonnell).

Wat volgt, is een warm lofdicht aan het adres van een volk dat door heel wat klassieke westerns naar de zijlijn dan wel naar de eendimensionale rol als schurk met dienst verbannen was. Met veel eerbied voor de Sioux-cultuur werpt Costner een waarachtig beeld op van het lot van de indianenstammen tijdens de 19de eeuw. Wanneer Dunbar op een gegeven moment moet kiezen tussen zijn nieuwe vrienden – natuurmensen wier harmonieuze samenleving een absolute verademing was ten opzichte van de boerse bruten aan het front – en het leger waar hij nog steeds deel van uitmaakt, is er geen sprake van twijfel. Mocht John Wayne tegenover Dunbar staan, hij zou ‘m allicht ophangen aan zijn yellow ribbon.

Respect voor de cultuur vertaalt zich ook in respect voor de personages, die deze cultuur een gezicht geven. Het kan geen toeval zijn dat het vooral de soldaten zijn die, wat karakteruitwerking betreft, naar het achterplan geschoven zijn en iets te nadrukkelijk als onbehouwen lompe boeren neergezet worden, maar we begrijpen het punt wel. De nuancering waarmee Costner echter de indianen neerzet, maakt van ‘Dances With Wolves’ een belangrijk tijdsdocument. Hij eert hen, maar toch trapt hij niet in de val om hen als heiligen neer te zetten. Dat ze met evenveel gevoel voor verfijning vertolkt worden, helpt uiteraard ook. Graham Greene hield er terecht een Oscarnominatie aan over.

Valse noten zijn er in ‘Dances With Wolves’ omzeggens niet te bespeuren. De natuurfotografie is een lust voor het oog, de spectaculaire actiescènes hebben een episch karakter (die bizonjacht is een klassieker op zich!) en de wondermooie score van John Barry doet je hunkeren naar de tijd dat er nog écht filmscores gecomponeerd werden (hallo, soundscapers van de 21ste eeuw). Costners regiedebuut is dertig jaar na dato nog steeds zijn beste film omdat hij werkt op zowat alle niveaus: als grootscheepse avonturenfilm, als emotionele rollercoaster en als historisch document. Bovendien zet hij ook zonder schroom de Amerikaanse droom een hak door in dit ogenschijnlijk typische heldenepos van de held een antiheld te maken. Prachtige film, die met deze Blu-ray-release opnieuw aan herontdekking toe is. Al zijn alle redenen daar goed voor.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray