Zoeken

Bridge To Terabithia

  • Cinevision.be/nl quoteert Bridge To Terabithia met een 3/5
  • Regisseur: Gabor Csupo
  • Cast: Josh Hutcherson, AnnaSophia Robb, Zooey Deschanel
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 28-03-2007
  • DVD: 10-10-2007
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Bridge To Terabithia"

Fantasie is iets magisch. Iedereen heeft het nodig om te kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid, om weg te zijn van alle dagdagelijkse beslommeringen. Is er nu iets leuker dan je ogen te sluiten en terecht te komen in een zelfverzonnen wereld, waar alles conform is aan je eigen dromen en idealen? Nee toch, moeten de makers van ‘Bridge To Terabithia’ gedacht hebben. Deze avontuurlijke én aandoenlijke jeugdfilm test gevoelig de grenzen van de eindeloze kinderverbeelding zonder daarbij te vervallen in karikaturale onnozelheid. Integendeel, het thema van ‘Bridge To Terabithia’ graaft zoveel dieper dan een doordeweekse fantasiefilm.

Jess (Josh Hutcherson) is een buitenbeentje op school; hij is de stille achtergrondfiguur in de klas die voortdurend gepest wordt door z’n leeftijdgenoten én de bullebakken van de hogere jaren. Ook thuis is zijn situatie niet ideaal: z’n vader en moeder hebben het lastig om de eindjes aan elkaar te knopen en bovendien zit hij opgescheept met vier vervelende zussen. Ook Leslie (AnnaSophia Robb), het nieuwe meisje op school, is een geval apart. Ze is het buurmeisje van Jess en al snel sluit ze vriendschap met haar collega-outcast. Samen trekken ze erop uit in de bossen en verzinnen ze een magisch en geheim koninkrijk. Ze dopen het tot Terabithia, alwaar zij koning en koningin zijn en de strijd aanbinden tegen allerhande duistere krachten.

Dat je over een fikse dosis verbeelding hoeft te beschikken om van ‘Bridge To Terabithia’ te kunnen genieten, mag al snel duidelijk zijn uit de synopsis. Jess en Leslie vechten tegen agressieve libellen, vogels en draken (of iets wat daarop lijkt, want echt verduidelijkt wordt het nooit!) en sluiten vriendschap met wandelende bomen. Visueel wordt het allemaal mooi in beeld gebracht, al heb je na een dik halfuur het gevoel dat de film niet meer is dan een zoveelste avontuurlijke kinderfilm zonder een greintje originaliteit. Mispoes. Iets over halfweg neemt de film namelijk een onverwachte, maar moedige wending en ontaardt deze op het eerste gezicht banale productie in een bloedmooi en aangrijpend verhaal, dat zich langzaam maar zeker onder je huid begint te nestelen. Tranerig en prekerig wordt het gelukkig nooit, al richt de film zich in het laatste halfuur wel specifiek op de traankliertjes van de jongere kijkers. Maar let op: ook bij volwassenen zal de sporadische krop in de keel niet veraf zijn.

Josh Hutcherson en AnnaSophia Robb zijn geen bekende kindacteurs, maar beiden hebben voldoende charisma en overtuiging om aan hun personages de nodige kleur te geven. Zooey Deschanel is eveneens op dreef als sympathieke muzieklerares met hippiestreken en ook Robert Patrick bewijst ook in serieuze rollen op z’n plaats te zijn. ‘Bridge To Terabithia’ is een vreemd geval. Een fantasievolle jeugdfilm, een aangrijpend drama en een opgestoken vingertje over vriendschap, jeugdige onschuld en altijd jezelf blijven; deze film is het allemaal. Een mooie en aangename verrassing.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray