Zoeken

De Tweede Wereldoorlog In Woord En Beeld: Deel 1

  • Cinevision.be/nl quoteert De Tweede Wereldoorlog In Woord En Beeld: Deel 1 met een 4/5
  • Regisseur: nvt
  • Cast: nvt
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 180 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-11-2009
  • Distributeur DVD: House Of Knowledge
Bekijk de cover van de film "De Tweede Wereldoorlog In Woord En Beeld: Deel 1"

In de aanloop naar de 65ste herdenking van WOII kan de geschiedenisfanaat zijn hart ophalen met de schitterende achtdelige reeks ‘De Tweede Wereldoorlog In Woord En Beeld’, dat een unieke selectie biedt van de belangrijkste gebeurtenissen uit die periode. Interessant aan deze uitgaven is dat het hier telkenmale niet louter om een dvd (of zelfs twee dvd’s) gaat, maar om een luxueuze boekuitgave, waarin de loop van de Tweede Wereldoorlog beschreven wordt aan de hand van achtergronden, bijzondere beelden en uitgebreide analyses. Dit eerste deel behandelt de opkomst van Hitler.

In 1919 komt met het verdrag van Versailles een einde aan het drama van WOI. In dit vredesakkoord erkent het Duitse Rijk haar verantwoordelijkheid. Duitsland doet afstand van kostbare grondgebieden en met de betaling van 132 miljard goudmark lost het de oorlogsschuld aan de geallieerden af. Verder wordt het leger in sterke mate ingekrompen als eerste stap naar een internationale ontwapening. De torenhoge herstelbetalingen treffen vooral de bevolking. Het economische klimaat verslechtert door hoge werkloosheid en een machteloze politiek. Het land zit vast in de beklemmende wurggreep van Versailles en heeft geen uitzicht op herstel.
 
Gedreven door de frustraties onder de bevolking belooft Adolf Hitler beterschap. Hij komt in 1933 na de verkiezingen op legale wijze aan de macht. Zijn partij gaat meteen aan de slag met de opbouw van wat hij Het Nieuwe Duitsland noemt. De kracht van Hitler is dat hij zich op dat moment opwerpt als sterke leider. Steeds meer burgers onderwerpen zich alzo blindelings aan zijn systeem. Hitler geeft de Duitsers werk en inkomen en maakt zichzelf verantwoordelijk voor al hun nationale en internationale wensen en verwachtingen. Hij stevent zo rechtstreeks op zijn doel af om de vernedering van Versailles te stoppen.
 
Ondertussen laten de nazi’s geen kans onbenut om hun tegenstanders uit te schakelen. Communisten, socialisten en journalisten komen als eerste aan de beurt. De SA en later de Gestapo beginnen de joden het leven lastig te maken. In het parlement is tevens de oppositie monddood gemaakt of weggevaagd. De Nationaal Socialistische Duitse Arbeiderspartij wordt de enige legale partij. Nazikopstukken zoals daar zijn Göbbels, Göring, Hess, Speer, Von Ribbentrop en Himmler stellen samen met de machtige Führer een plan op voor het duizendjarige Nazi-rijk. Hitler grijpt de brand in de Rijksdag in het najaar van 1933 aan om de parlementaire democratie in Duitsland om zeep te brengen. De rest van de wereld kijkt toe en onderneemt niets.
 
Naast een prachtig 160 pagina’s tellend boek bevat deze eerste release in een reeks van acht ook twee dvd’s, die - net als het boek - vooral inzoomen op de opkomst van Hitler, wat ondermeer ook een erg interessante documentaire met zich meebrengt over de mythe die rond deze figuur waart. Verder is er ook een korte featurette over ‘Triumph Des Willens’, de beruchte film van Duits cineaste Leni Riefenstahl. Kortom: een zeer boeiend tijdsdocument voor al wie geïnteresseerd is in Wereldoorlog II. Rekening houdend met het feit dat er na dit reeds uit de kluiten gewassen werkstuk nog zeven van dit kaliber volgen doet ons vermoeden dat dit wel eens een uniek naslagwerk zou kunnen worden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray