Zoeken

Villa Des Roses

  • Cinevision.be/nl quoteert Villa Des Roses met een 3/5
  • Regisseur: Frank Van Passel
  • Cast: Julie Delpy, Shaun Dingwall, Hariet Walter
  • Genre: Drama
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-11-2009
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Villa Des Roses"

Goed nieuws voor wie al een tijdje op zoek was naar een dvd-versie van Frank Van Passels ‘Villa Des Roses’: ruim zeven jaar na de bioscooprelease in 2002 is die nu voor de eerste keer op een glimmend schijfje verkrijgbaar. Ironisch genoeg is dat ongeveer dezelfde tijdsspanne die Van Passel nodig had om de film te maken. Van Passel had het immers niet onder de markt tijdens de opnames. Verschillende geldschieters haakten af, en dat had zo zijn repercussies. De grootste was waarschijnlijk Christian Bale die het project de rug toekeerde. Aan de kassa’s brak de film alvast geen potten: ook in eigen land werd ‘Villa Des Roses’ maar mondjesmaat uitgebracht, en omschrijvingen als ‘slappe europudding’ waren niet uit de lucht. Zelfs al won Van Passel uiteindelijk een grote prijs op het Hollywood Film Festival, als er een inlandse film is die aan een herwaardering toe lijkt, dan is het zeker ‘Villa Des Roses’.

Vlaams is deze verfilming van Willem Elsschots (korte) debuutroman uit 1913 niet echt te noemen. Frank Vercruyssen, Jan Decleir en Dora van der Groen duiken weliswaar op in bijrollen, Van Passel deed vooral zijn best om een kosmopolitisch Europa tot leven te roepen. ‘Villa Des Roses’ is immers de naam van een wat krakkemikkig pension in Parijs, aan de vooravond van de eerste wereldoorlog. Het pension huisvest verschillende internationale gasten van diverse pluimage, en hun interactie met elkaar is meteen een metafoor voor het oude Europa dat op het punt staat te verdwijnen.

Centraal staat de weduwe Louise Créteur (Julie Delpy) die, om te voorzien in het onderhoud van haar zoon, een job aanneemt als dienstmeid in Villa Des Roses. Ze kan er meteen op goedkeurende blikken van de mannelijke bewoners rekenen, en valt het meest in de smaak bij de Duitse bon vivant Grünwald (illustere onbekende Shaun Dingwall, de vervanger van Christian Bale). Helaas voor Louise valt ze uiteindelijk voor zijn charmes: want waar zij gelooft in de ware liefde, is Grünwald enkel maar een flierefluiter op zoek naar goedkoop vertier…

Dat Van Passel een boon heeft voor omvangrijke (familie)geschiedenissen met veel personages is niet echt een geheim, getuige zijn tv-series ‘Terug Naar Oosterdonk’ en ‘De Smaak Van De Keyser’. Met twee uur is zijn canvas natuurlijk beperkter, waardoor het haast onvermijdelijk is dat hij Elsschots proza moet condenseren en herschikken om de focus op Louise te krijgen. Daardoor valt er links en rechts een emotionele uitschuiver uit de lucht, hetgeen waarschijnlijk ook een beetje inherent is in een prent die door verschillende landen wordt mee gefinancierd en waarin veel broodheren een vinger in de pap te brokkelen hebben.

‘Villa Des Roses’ mag dan af en toe iets teveel op een stationsromannetje lijken, visueel moet het geenszins onderdoen voor tal van gelijkaardige Europese periodedrama’s. De acteurs zijn niet allemaal even sterk, maar Delpy heeft de juiste broosheid in huis om van Créteur een boeiend personage te maken, al heeft ze zeker niet de dramatiek in huis van pakweg ‘Anna Karenina’. Europudding of niet, Van Passels ‘vergeten film’ heeft hoe dan ook genoeg troeven in huis om een tweede kans op dvd te krijgen.

Extra’s (dvd): Lumière plaatste op het schijfje ook ‘De Geur Van Regen’, de kortfilm van Frank Van Passel die in 1989 de Joseph Plateauprijs voor beste Belgische kortfilm won.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray