Zoeken

Genova

  • Cinevision.be/nl quoteert Genova met een 2/5
  • Regisseur: Michael Winterbottom
  • Cast: Colin Firth, Catherine Keener, Willa Holland
  • Genre: Drama
  • Duur: 89 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-12-2009
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Genova"

Je hoeft geen helderziende te zijn (een veelfilmkijker volstaat) om snel in de smiezen te krijgen dat er geen happy end wacht aan het eind van de besneeuwde openingsscène van ‘Genova’. Twee meisjes die met hun handen voor hun ogen de kleur van tegenliggende auto’s proberen raden, een moeder die af en toe achterom kijkt… wanneer een van de meisjes haar moeder aanmaant even mee te spelen (en daarbij haar handen voor de ogen van haar moeder houdt) is onheil onherroepelijk hun deel. De auto crasht, de vrouw sterft, en de kleine Mary zit opgezadeld met een levensgroot trauma. Vader Joe (Colin Firth) probeert zo goed en kwaad als het gaat verder te gaan met zijn leven, en besluit om met zijn dochters te verkassen naar Genua om er een nieuwe start te nemen.

De Italiaanse omgeving heeft een bezwerende invloed op de meisjes. De puberteitsdemonen van de zestienjarige Kelly krijgen de vrije loop en ze laat zich gewillig bepotelen door de lokale vespajongens. Mary heeft het nog steeds moeilijk om het ongeval los te laten en ziet haar dode moeder te pas en te onpas verschijnen. En Joe leert dat hij zijn nieuwe start dan wel mag genomen hebben als leraar aan de plaatselijke universiteit, hij zal in de eerste plaats nog steeds een sterke vader moeten zijn wil het gezin het trauma zonder al te veel verdere kleerscheuren verwerken.

Michael Winterbottom is een cineast die niet voor een gat te vangen is. Hij levert elk jaar trouw zijn film af (als het er al niet meer dan een is), klaagt met zijn oeuvre maatschappelijke en politieke problemen aan (‘In This World’, ‘The Road To Guantanamo’), gaat ook de experimentele cinema niet uit de weg (’9 Songs’) en zoekt zijn heil nogal eens in franjeloze arthousespielereien (‘Jude’, ‘The Claim’). Zijn komende worp ‘The Killer Inside Me’ laat zich zelfs voorproeven als een volbloed commerciële thriller. Maar eerst nog even ‘Genova’ verteren, een film die het midden houdt tussen een familiedrama en een bovennatuurlijke thriller, maar nooit echt lijkt te beslissen welke weg hij het liefst wil kiezen.

Het spreekt alvast in Winterbottoms voordeel dat hij het aloude gegeven van schuldgevoelens en ontwrichte families niet met de gesuikerde en geijkte Hollywoodclichés in beeld brengt. Winterbottom vraagt een inspanning om de personages echt te leren kennen, maar de vraag is of het publiek daar na pakweg een halfuur nog steeds zin in heeft. De cineast laat immers (te) veel emoties in het midden, waardoor het uiteindelijk moeilijk is om mee te voelen met de last die de vader en zijn dochters meedragen. 

Die air van afstandelijkheid neemt niet weg dat ‘Genova’ toch mooie beelden en passages biedt. De nauwe straatjes van Genua en omstreken ogen uitnodigend genoeg om zelf in allerijl een weekje vakantie te willen boeken naar de Italiaanse bloemenrivièra. En Winterbottom puurt ook mooie vertolkingen uit de actrices die in de huid van de dochters kruipen. Willa Holland (de stiefdochter van Brian De Palma en volgend jaar te zien in de remake van ‘Straw Dogs’) is een sensuele tiener, en Perla Haney-Jardine is vaak aandoenlijk als tienjarig meisje dat zich zonder moeder een weg door het leven moet zien te banen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray