Zoeken

Four Last Songs

  • Cinevision.be/nl quoteert Four Last Songs met een 3/5
  • Regisseur: Francesca Joseph
  • Cast: Stanley Tucci, Jena Malone, Jessica Stevenson
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-11-2009
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Four Last Songs"

“Ik speel piano in een café waar niemand luistert. Ik ben bijna 45, en wat heb ik al bereikt in mijn leven?”, dixit Larry (Stanley Tucci), het hoofdpersonage uit ‘Four Last Songs’. Hij is zelfs al bijna te oud geworden voor een midlifecrisis, wat moet hij nu nog met z’n leven aanvangen? Hoewel hij een man is die niet meteen ambitie uitstraalt, wil hij niets liever dan iets betekenen in het leven. Herinnerd worden om iets wat hij zelf op poten heeft gezet. Voor het voor altijd te laat is, besluit Larry de koe bij de - in zijn geval - muzikale horens te vatten.

Amerikaan Larry heeft zijn heimat al een hele poos terug de rug toegekeerd en momenteel verblijft hij met z’n neurotische vriendin Miranda (Jessica Stevenson) op het eiland Mallorca. Hij heeft het idee om daar een aan componist Valentin Lucinsky opgedragen concert te organiseren, die op dat eiland leefde en er tevens zijn laatste levensadem uitblies. Daarvoor heeft hij enkel de toestemming nodig van diens weduwe Veronica (Marisa Paredes), die tot op heden steeds alle aanvragen om werkstukken van haar overleden man publiekelijk te spelen weigerde. Tot Larry’s verbazing stemt ze in met zijn plannen.

Ze stelt echter enkele voorwaarden: de stukken moeten gespeeld worden op de vroegere vleugelpiano van Lucinsky, Veronica kiest de stukken en ze heeft volledige inspraak in de presentatie. So far, so good, denkt Larry, maar hij heeft nog geen idee wat hem vervolgens te wachten staat. Zo moet hij rekening houden met Lucinsky’s ex-maîtresse en muze (Emmanuelle Seigner), die beweert in het bezit te zijn van vier nooit eerder uitgegeven composities. Gezien die laatste een niet onaantrekkelijke dame is, raakt Larry’s vriendin bovendien jaloers. Om de zaken helemaal complex te maken duikt plots ook Larry’s onwettige dochter Frankie (Jena Malone) op.

Zeer dankbaar maakt regisseur Francesca Joseph gebruik van de Spaanse decors waartegen haar heel rustig voortkabbelende verhaal zich afspeelt. De rustieke omgeving sluit naadloos aan bij de sfeer die het warme doch net iets te complexe scenario uitstraalt. Niet dat je verloren loopt in een overvloed aan verhaallijnen, maar wel maken er voor een film die hoop en al wat langer dan anderhalf uur duurt iets te veel personages hun opwachting. Hierdoor slaagt Joseph er logischerwijs niet in ze alle evenveel uit te werken, wat maakt dat ze niet alle even interessant zijn. Zeker de rijke entrepreneur en zijn door de drankduivel bezeten broer zijn twee karakters die weinig tot niets toevoegen.

Het verhaal van Larry is dan weer wel boeiend om volgen, voornamelijk omdat Stanley Tucci zijn rol herkenbaar inkleedt en we anderhalf uur lang meeleven met zijn missie waar passie en een liefde voor muziek vanaf druipen. Bijrolvertolker par excellance Tucci bewijst bovendien waarom hij een onderschatte hoofdacteur is. Ook Jessica Stevenson en Jena Malone charmeren als respectievelijk zijn emotioneel verwarde levenspartner en zijn van hem vervreemde dochter met wie hij op korte tijd erg close raakt. ‘Four Last Songs’ heeft al bij al niet veel om het lijf, maar zolang het duurt, weet het wel te vermaken. De wondermooie muziek maakt het plaatje compleet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray