Zoeken

Battlestar Galactica, seizoen 3 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Battlestar Galactica, seizoen 3 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Michael Rymer
  • Cast: Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, Katee Sackhoff
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 960 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 10-12-2009
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Battlestar Galactica, seizoen 3 (Blu-ray)"

Hoe kunnen de makers dit overtreffen? Na de eerste reeks van de geïnnoveerde ‘Battlestar Galactica’-franchise rees deze vraag al, maar wonder boven wonder bleek het tweede seizoen nog straffer te zijn, wat maakt dat de vraag zich opnieuw stelde. Maar ditmaal blijkt het antwoord: ze kunnen het niet. De puik afgewogen mix van sciencefiction, actie, spanning en drama maakt ook van dit derde seizoen een aanrader voor de fans, maar het teveel aan zijverhaaltjes en het sputterende middenstuk resulteert wel in het (in z’n geheel gezien) minst meeslepende seizoen van de vier.

Aftrappen doen we met de overlevingsstrijd van de gestrande kolonisten die heel zwaar lijden onder het meedogenloze bewind dat de Cylons op New Caprica voeren. Wat maakt dat kolonel Tigh, Tyrol en Anders steeds meer bruut geweld gebruiken in het verzet tegen de dominerende vijand. De Cylons dwingen ondermeer waarnemend president Baltar om executiepapieren te ondertekenen op naam van verschillende leden van het menselijke ras. Daarnaast zien we de inspanningen van Adama die aan het roer staat van de Galactica en op zoek is naar de overlevenden om vervolgens de zoektocht naar de blauwe planeet in te zetten.

Eerlijk is eerlijk: het is met een dubbel gevoel dat we dit derde seizoen het predicaat ‘zwakste broertje’ toebedelen. Langs de ene kant zijn er dan wel enkele afleveringen die wat ons betreft integraal tot de sectie verwijderde scènes verwezen mochten worden, maar daartegenover staan wel enkele ongemeen sterke episodes die zo mogelijk het allerbeste uit de totale reeks naar de kroon steken. Seizoen 3 schiet erg knap uit de startblokken, en eindigt met een - zoals de Amerikanen zouden zeggen - bang. Maar iets minder dan tien afleveringen in de buik van dit seizoen kunnen de hoge standaard die reeds uitgezet was niet aanhouden.

De krachtigheid van de eerste vier tot vijf afleveringen en het brutale karakter ervan grijpt je niettemin meteen bij de lurven en vooral het proces van Baltar op het einde van het seizoen brengt een serie zeer boeiende (verbale) robbertjes met zich mee. Ook de nieuwe onthullingen van enkele Cylons levert nog wat stof tot discussie voor de die hards. Extra jammer is het dan uiteraard dat veel plotdraden eerder als ballast dan als essentieel aandoen. De politieke metaforen en de goed uitgewerkte karakters, eigen aan de franchise, blijven evenwel nog steeds van de partij, en daar kunnen we als liefhebber van een beetje meer diepgang alleen maar om juichen.

Visueel scheert dit derde seizoen nog steeds hoge toppen en de cast blijkt er na inmiddels ruim veertig afleveringen ook minstens evenveel zin in te hebben. Vooral sterspeler Edward James Olmos schittert als Adama; nooit hadden we gedacht dat de ex-‘Miami Vice’-acteur nog een tv-rol zou vertolken waar hij zo mogelijk het legendarische status van luitenant Martin Castillo zou overtreffen. Dus: nog steeds een aanrader na drie seizoenen? Ja. Wie de eerste twee reeksen verslond, moet zeker ook deze zien, al zal je mogelijk het gevoel hebben dat de makers het soms iets te ver gaan zoeken en dat het tempo wel eens durft stokken. Maar kwaliteitsvol blijft het zonder discussie.

Extra’s (Blu-ray): bij de afleveringen vinden we vaak een audiocommentaar terug en ook zijn de meer en meer standaard rakende verwijderde scènes wederom van de partij. Aanvullend zijn er voor de echte fanatici ook nog videoblogs van producent David Eick. Een verzorgde Blu-ray-uitgave alweer.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray