Zoeken

The Classic Hitchcock Collection

  • Cinevision.be/nl quoteert The Classic Hitchcock Collection met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Alfred Hitchcock
  • Cast: Ivor Novello, Robert Donat, John Gielgud, Margaret Lockwood
  • Genre: Thriller
  • Duur: 920 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-12-2009
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "The Classic Hitchcock Collection"

Het is niet de eerste keer dat het baanbrekende Britse werk van maestro Alfred Hitchcock op dvd verschijnt. Zo werden de titels al meermaals afzonderlijk onder de aandacht gebracht , maar nu worden ze (voor het eerst) netjes in een verzorgde en compacte verzamelbox gebundeld.

De verzameling herbergt Hitchcocks acht bekendste vroege films. Sommige daarvan hoeven geen introductie meer: ‘The 39 Steps’, ‘Sabotage’, ‘The Lady Vanishes’ en ‘The Man Who Knew Too Much’ zijn bonafide klassiekers en een must voor iedereen met een hart voor sterke thrillers in het algemeen en Hitchcock in het bijzonder. Minstens even interessant is ‘The Lodger: A Story Of The London Fog’ uit 1927. Deze stille film geldt als de eerste echte thriller van de master of suspense, en het is interessant om te zien in welke mate zijn latere stijlkenmerken al aanwezig zijn in dit op Jack The Ripper-geïnspireerde verhaal. Ook ‘Downhill’ is een stille film. Dit is eerder een drama dan een volbloedthriller, maar toch haalt Hitch ook hier zijn stokpaardje al van stal, daar de trekhaak een jongeman is die zijn leven uit elkaar ziet spatten nadat hij valselijk beschuldigd werd van een diefstal.

Het thema van de innocent man is eveneens sterk aanwezig in de niet te versmaden vergeten parel ‘Young And Innocent’. Deze film heeft dan misschien niet de filmhistorische waarde van ‘The 39 Steps’ of ‘The Lady Vanishes’, het is en blijft vintage Hitch. Opvallend is hoe de cineast het concept van de dubbele achtervolging verfijnt: het (onschuldig) hoofdpersonage wordt opgejaagd door de politie terwijl hij zelf jacht maakt op de echte schuldige. En het eindigt allemaal met één van Hitchcocks meest verbluffende shots. Wie een keer heeft gezien hoe in de climax de identiteit van de echte moordenaar wordt onthult, vergeet het nooit meer.

Ook opgenomen in de box zijn de niet door Hitchcock gefilmde remakes van ‘The Lady Vanishes’ en ‘The 39 Steps’. Beetje een vreemde keuze misschien, maar deze films daarom zomaar overboord gooien is ietwat kort door de bocht. Kwalitatief halen ze het geenszins bij de originele versie, en bovendien ontberen ze ook de oubollige charme daarvan. ‘The Lady Vanishes’ (regie: Anthony Page; releasejaar 1979) heeft bekende namen in de cast (Elliot Gould, Cybill Shepherd, Angela Lansbury, Herbert Lom), maar de speelse intensiteit van het origineel ontbreekt. Van ‘The 39 Steps’ zijn twee remakes in de box geslopen. Eentje uit 1959 (regie: Ralph Thomas) en eentje uit 1978 (regie: Don Sharp). Leuk om te zien is dat deze versies niet zozeer Hitchcocks film trouw volgen, maar eerder de originele roman van John Buchan waar Hitchcocks versie nogal van afweek. Interessant vergelijkingsmateriaal dus, maar ook nu geldt dat qua inventiviteit de versie van Hitchcock op eenzame hoogte blijft staan.

Wie op zoek is naar een goede bloemlezing van Hitchcocks Britse periode krijgt met deze tien schijfjes zeker waar voor zijn of haar geld. Over de inclusie van de remakes kan worden gediscussieerd (zeker in een ‘classic collection’), langs de andere kant is het wel een goede gelegenheid om drie films te kunnen bekijken die zelden of nooit nog eens het tv-scherm halen. En om meteen bewaarheid te zien dat Hitchcock zijn reputatie van master of suspense geenszins gestolen heeft.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray