Zoeken

Canal Road, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Canal Road, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Kevin Carlin
  • Cast: Paul Leyden, Diana Glenn, Brooke Satchwell, Patrick Brammall
  • Genre: Drama
  • Duur: minuten
  • Releasedatum DVD: 05-11-2009
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Canal Road, seizoen 1"

De leemte die de Australische successoap ‘McLeod’s Daughters’ heeft nagelaten, valt niet zo makkelijk op te vullen. Maar je kan niet zeggen dat producerende zender Nine z’n best niet doet. ‘Underbelly’ sloeg aan bij een breder publiek en ook ‘Sea Patrol’ is een reeks die op heel wat (internationale) bijval kan rekenen. De mythische proporties van de langlopende ranchserie worden evenwel nooit benaderd en daar zal ook ‘Canal Road’ niets aan veranderen. Al betekent dat geenszins dat de tv-fan hier geen pret aan kan beleven; integendeel.

Deze nieuwe Australische serie verhaalt de lotgevallen van een aantal personeelsleden - meestal met nog niet al te veel ervaringsjaren op de teller - in een juridisch-medisch adviescentrum in Melbourne. De zaken lopen er niet bepaald op wolkjes. Hoofdfiguur is psychiater Spence McKay (Paul Leydon), wiens vrouw en kind ten gevolge van een auto-ongeluk om het leven kwamen. Wanneer de verantwoordelijke voor hun dood op vrije voeten komt, wakkert dit bij Spence weer heel wat oude gevoelens aan en in zijn zoektocht komt hij een groter complot op het spoor. Maar Spence is niet de enige met problemen in Canal Road.

‘Canal Road’, waarvan reeds bekend raakte dat er geen vervolgseizoen meer gemaakt zal worden, is een ensembledrama in de meest letterlijke betekenis van het woord. Je merkt wel dat bepaalde personages net iets meer schermtijd toebedeeld krijgen (zo is Spence zeker één van de protagonisten en hij wordt ook zo geprofileerd), maar toch switchen de makers hun focus doorheen de dertien afleveringen efficiënt van het ene karakter naar het andere. Het grootste probleem dat je - terecht - zou kunnen opperen, is dat de reeks niet goed weet of hij nu het liefst van al een thriller dan wel een drama wil zijn en daardoor soms onevenwichtig aandoet.

Dat wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de enthousiaste cast, die met heel wat overgave hun niet altijd even sterk uitgewerkte karakters vormgeven. Het pleit zeker voor de acteurs en actrices dat ze veelal gestalte geven aan personages waar we als kijker in geïnteresseerd zijn, want soms heb je het raden naar hun motieven. Paul Leydon doet het aardig als Spence, maar het zijn toch vooral de vrouwelijke karakters die het meeste pigment aan deze affairerijke serie schenken. Ofte: Diana Glenn, Brooke Satchwell en Alyssa McClelland - in onze contreien niet de meest bekende castleden - doen het meer dan aardig.

De grootste plus is echter het pittoreske camerawerk dat tussen de vele intriges door een weinig verhulde ode brengt aan Melbourne, waar de serie zich afspeelt (de Yarra-rivier!). Met zijn juridische en medische insteek slaat ‘Canal Road’ bovendien een brug tussen twee tv-genres die meestal afzonderlijk al erg in de smaak vallen. We beweren zeker niet dat fans van ‘Boston Legal’ dan wel ‘Grey’s Anatomy’ dit moeten zien, maar wie in is voor een stukje suspensevol tv-drama dat aan het oog dreigt te ontsnappen, kan dit met gerust hart een kans geven. Verre van vernieuwende televisie, maar wel degelijk uitgevoerd vakwerk.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray