Zoeken

Silent Wedding

  • Cinevision.be/nl quoteert Silent Wedding met een 3/5
  • Regisseur: Horatiu Malaele
  • Cast: Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean, Valentin Teodosiu
  • Genre: Komedie
  • Duur: 83 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-12-2009
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Silent Wedding"

‘Nunta Muta’ mag dan op het eerste gehoor klinken als een biografische film over de Zweedse kok uit ‘The Muppet Show’… schijn bedreigt. De titel is immers Roemeens en laat zich netjes vertalen naar het internationaal vlotter bekkende ‘Silent Wedding’. Een titel die de lading dekt, daar het orgelpunt van de film letterlijk een geluidloze trouwpartij is.

Regisseur van ‘Nunta Muta’ is Horatiu Malaele, die in eigen land al een mooi palmares als acteur en toneelregisseur bij elkaar sprokkelde. Zijn langspeelfilmdebuut past op het eerste zicht niet meteen bij de nieuwe Roemeense golf die grauwe mokerslagen uitdeelt met films als ‘4 Months, 3 Weeks And 2 Days’ en ‘The Death Of Mr. Lazarescu’. Al zitten er toch venijnig stekende adders onder het gras, zo blijkt snel.

‘Silent Wedding’ openbaart zich in de eerste plaats als een vrolijke dorpskomedie, gesitueerd in 1953. De communisten hadden het toentertijd voor het zeggen in Roemenië, maar de meeste plattelandsmensen lieten het allemaal niet teveel aan hun hart komen. Ook al moesten ze het vaak stellen zonder elektriciteit, of werden hun gronden in beslag genomen door de Russen, met hun ‘anything goes’-mentaliteit bleven ze zich duchtig amuseren met het belachelijk maken van de lokale leden van de communistische partij. Peis en vree was het geenszins altijd. Getuige het moment waarop het dorp zich opmaakt voor het huwelijksfeest tussen Mara en Iancu. Net dan wordt bekend dat Stalin is overleden, en dat er een week van nationale rouw is afgekondigd. Muziek en feestvieren zijn streng verboden. In plaats van het huwelijk uit te stellen, opteren de dorpsbewoners er voor om de festiviteiten toch te laten doorgaan, zij het in absolute stilte zodat de Russen niet in de smiezen hebben dat er een feest aan de gang is… 

‘Silent Wedding’ is een film die zich niet in een hokje laat plaatsen. Het merendeel van de film bestaat uit gezapige komische taferelen. De kleine kantjes van de dorpsbewoners en de wijze waarop iedereen met elkaar interageert, doen af en toe zelfs denken aan het oeuvre van Kusturica, zij het toch net iets minder uitbundig in beeld gebracht. Het ‘stille huwelijk’ is alvast een absurdistische parel: er wordt gegeten, gepraat en muziek gemaakt zonder geluid, en zelfs de luidruchtige bewoner uit een koekoeksklok wordt monddood gemaakt. Op een ander moment pakt Malaele dan weer uit met een in zwart-wit gefilmde slapstickscène waarin de communistische meelopers in hun hemd worden gezet, terwijl een hommage aan de geluidsloze Duitse expressionistische horrorfilms op zijn zachtst gezegd ook verrassend is.

Onder de schijnbare luchtige aanpak schuilt evenwel toch een brutale aanklacht tegen het communistisch en totalitair regime waar Roemenië lange tijd mee te kampen had. En hoe dat alles zich nu nog laat voelen. Een bizarre proloog en epiloog leiden naar een kadervertelling waarin een camerateam een reportage maakt over paranormale verschijnselen in de spookstad die destijds als decor diende voor het stille huwelijk. Deze hedendaagse insteek is meteen een extra reden waarom ‘Silent Wedding’ niet altijd een coherent geheel vormt. Wat niet wegneemt dat Malaele weet wat filmen is. En dat ‘Silent Wedding’ verfrissende Europese cinema is.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray