Zoeken

The Devil's Tomb (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Devil's Tomb (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Jason Connery
  • Cast: Cuba Gooding Jr., Ron Perlman, Henry Rollins, Ray Winstone
  • Genre: Horror
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 03-12-2009
  • Distributeur Blu-ray: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "The Devil's Tomb (Blu-ray)"

De Cuba Gooding Jr. die in 1996 (terecht) een Oscar won voor zijn bijrol in ‘Jerry Maguire’ is ver weg. De laatste jaren rijgt hij de rechtstreeks voor dvd gedraaide eendimensionale actiefilms aan elkaar en is hij nog maar een schim van het beloftevolle talent waarvoor hij ooit doorging. Aan de illustere lijst waartoe ondermeer ‘The Way Of War’, ‘Linewatch’ en ‘Hardwired’ behoren, voegt hij - en dat alle in hetzelfde jaar - ook ‘The Devil’s Tomb’ toe. Kwantiteit en kwaliteit zijn echter geen synoniemen. Wat andermaal geïllustreerd wordt door deze halfslachtig ingeblikte horrorknaller.

Aan het roer van deze productie staat Jason Connery (de zoon van!), die z’n huivermosterd haalde bij ondermeer ‘The Thing’ en ‘Aliens’, maar er nog een extra diabolisch pigment tegenaan kletste. Dat hij het niveau van voornoemde genreclassics niet evenaart, behoeft vanzelfsprekend geen uitleg, maar de voormalige B-acteur die nu zijn heil achter de camera zoekt, heeft al de grootste moeite om zijn prent als genrefilm te laten werken. Veel heeft te maken met de onmetelijke <i>sérieux</i> waarin de film baadt, terwijl het scenario grossiert in ongeloofwaardigheden. De tong stevig in de wang drukken zou dan de enige logische oplossing zijn, maar niet volgens Connery.

In een onderaardse bunker diep in de woestijn verdwijnt wetenschapper Dr. Wesley spoorloos. Een team commandohuursoldaten onder leiding van oorlogsveteraan Mack krijgt de opdracht hem op te sporen. Wat niet meer lijkt dan een routinereddingsmissie wordt echter een helletocht wanneer het team afdaalt in de tempel. Daar treffen ze een door god verbannen engel aan die tot moorden aanzet. Zijn gezanten - die door hem in de greep gehouden worden - zijn ook makkelijk te spotten: ze dragen builen en zweren op de huid en spuwen zwarte gal, die al wie ermee in aanraking komt, besmet. Het wordt een strijd op leven en dood.

Klinkt de plot enigszins vertrouwd in de oren? Logisch, want van dit genre films huizen er dertien in een dozijn. Het verhaalverloop laat zich makkelijk voorspellen, de karakters zijn lege hulzen en de niet eens zo slechte acteurs (o.a. Ron Perlman, Ray Winstone en Henry Rollins doen ook mee) die eraan gestalte geven, doen dat met zoveel (misplaatste) ernst alsof ze solliciteren naar een Oscar. Deze opeenstapeling van wetmatigheden maakt echter dat ‘The Devil’s Tomb’ nooit weet te beklijven, al kan de zeer trage aanloop daar ook voor iets tussenzitten. Wel verdient de special effects-afdeling een pluim op de hoed, want ondanks het B-karakter zien de ‘creaturen’ er geloofwaardig uit. Voor zover dat woord hier op zijn plaats is.

Extra’s (Blu-ray): een verrassend uitgebreid aanbod bonusmateriaal voor een film die ook over de plas zijn première op dvd dan wel Blu-ray beleefde. Het interessants is de commentaartrack van filmmaker Jason Connery en hoofdrolspeler Cuba Gooding Jr., wiens interactie met de regisseur overtuigender is dan met eender wie in de film. Voorts zijn er ook nog outtakes die illustreren dat het op de set best een jolige boel geweest moet zijn en een aantal alternatieve scènes die evenwel niet echt de moeite lonen. Een zeer verzorgde Blu-ray-editie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray