Zoeken

Blind Dating

  • Cinevision.be/nl quoteert Blind Dating met een 3/5
  • Regisseur: James Keach
  • Cast: Chris Pine, Eddie Kaye Thomas, Anjali Jay
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-12-2009
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Blind Dating"

Elk genre hangt vast aan een aantal regeltjes, en dat is bij de romantische komedie niet anders. Maar er is niets dat zegt dat je daar niet een beetje van mag afwijken. ‘Blind Dating’ doet alvast aardig zijn best om buiten de traditionele lijntjes te kleuren. Deze zoetsappige humorhit lag alreeds drie jaar lang stof te vergaren op een Tinseltown-plank alvorens de producenten alsnog besloten om de film te releasen. De reden daarvoor? De aanwezigheid van hoofdacteur Chris Pine, die sinds het succes van ‘Star Trek’ als the next big thing door het leven gaat.

Hij speelt de rol van Danny, een knappe, clevere, maar ook blinde twintiger, die al heel zijn leven zijn uiterste best doet om zijn handicap te maskeren en iedereen te laten geloven dat hij kan zien. Hij gaat zonder blindengeleidehond de straat op en ook is hij niet op zoek naar enige vorm van medelijden. Al wat hij wil, is een relatie, ervaren wat het is om echt verliefd te zijn op iemand. Wanneer hij valt voor de Indiase Leeza (Anjali Jay) lijkt alles goed te komen, maar ze blijkt een geheim te hebben dat als een onweerswolk over hun mogelijke relatie trekt. Toch zijn geen van de twee van plan om hun gevoelens zomaar opzij te schuiven, ook al brengt dat een pak problemen met zich mee.

Het is ironisch dat ‘Blind Dating’ volgens de Amerikaanse studio bestaansrecht verwerft omdat Chris Pine intussen een ster geworden is terwijl de vertolking van de hippe Hollywoodnieuwkomer ook dé voornaamste reden is waarom je deze film een kans moet geven. Met een sprekend gemak, een gevoel voor komische timing en een grenzeloos charisma zet hij een heel overtuigende blinde neer, zonder te veel typische tics uit het handboek uit te proberen (Jamie Foxx in ‘Ray’, iemand?). De andere castleden staan zonder discussie in zijn schaduw, al charmeert ook de onbekende Anjali Jay als Danny’s love interest van zijn dromen.

Cineast James - broer van Stacy - Keach vindt echter niet altijd het juiste evenwicht tussen komedie en romantiek. Zo is er ook de aanwezigheid van Danny’s broer, een rol van ‘’Til Death’-komediant Eddie Kaye Thomas, die z’n broer aan dates helpt. Die verschillende blind dates - letterlijk en figuurlijk - van Danny moeten een lach uitlokken, maar de humor is dermate goedkoop dat een plaatsvervangend schaamtegevoel wellicht eerder je deel zal zijn. Dat niet zo fijnzinnig hengelen naar lachsalvo’s staat haaks op het warme verhaaltje dat aan de basis van deze romcom schuilt: een klassiek, doch vertederend boy meets girl-fantasietje.

Het mag dan ook geen toeval heten dat de scènes tussen Pine en Jay het beste werken en dat deze film vooral op romantiek scoort en minder op humor (de tamelijk geschifte en exhibitionistische psychiater van Danny die door Jane Seymour wordt neergezet, is nog zo’n faux pas). Door een personage dat blind door het leven moet en een ander dat vast hangt aan de tradities van haar cultuur samen te brengen tot onwaarschijnlijk koppel probeert ‘Blind Dating’ wel buiten de lijntjes te kleuren, maar al bij al blijkt het resultaat toch conventioneler dan de makers mogelijk hadden gewild. Een kniesoor die daar echter wakker van ligt.

Extra’s (dvd): aansluitend op enkele interviews met cast en crew krijgen we ook nog een blik achter de schermen in een aparte featurette. Verder is er ook nog een (traditionele) bioscooptrailer bij de extra’s voorzien.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray