Zoeken

Rudo Y Cursi

  • Cinevision.be/nl quoteert Rudo Y Cursi met een 3/5
  • Regisseur: Carlos Cuaron
  • Cast: Gael Garcia Bernal, Diego Luna, Guillermo Francella
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-12-2009
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Rudo Y Cursi"

Zeven jaar na de Mexicaanse superhit ‘Y Tu Mama Tambien’ slaan Diego Luna en Gael Garcia Bernal opnieuw de handen in elkaar. Ook in het regiezitje zetelt een oude bekende: Carlos Cuaron, scenarist van de door oudere broer Alfonso (de derde ‘Harry Potter’, ‘Children Of Men’) ingeblikte succesrijke road movie die iedereen behalve Carlos een carrière in Amerika en daarbuiten opleverde. De jongere der Cuarons bleef achter in Mexico en timmert daar verder aan de weg. Met zijn regiedebuut ‘Rudo Y Cursi’, dat-ie wederom zelf pende, demonstreert hij zijn kunnen.

Centraal staat de relatie tussen halfbroers Tato (Bernal) en Beto (Luna) Verdasco; respectievelijk Cursi (ijdeltuit) en Rudo (bruut) uit de titel. Beide zijn ze werkzaam op een bananenplantage en wonen nog in bij hun moeder Elvira, voor wie ze ooit een droomhuis willen bouwen met de centen die ze sparen. Al blijkt sparen niet meteen aan de orde voor Beto. Hij is een zware gokker, wiens schulden de pan uit swingen. In zijn vrije tijd is hij doelman van het plaatselijke voetbalteam. Ook zijn broer blijkt een fraai voetballer, maar tegelijk droomt hij ook van een loopbaan als zanger. Dat hij niet bepaald toonvast is, lijkt hem niet veel te deren.

Het lot beslist echter anders over de toekomst van beide Mexicaanse plattelandswerkers. Wanneer ze tijdens een onschuldig potje voetbal opgemerkt worden door de talentenscout Batuta zien ze de kans om het dorpsleven dat ze nu leiden in te ruilen voor een decadent bestaan waarin vrouwen, rijkdom en blitse wagens een hoofdrol spelen. Elke medaille heeft echter zijn keerzijde: zo bezorgt Batuta enkel de ijdele Tato een contract, wat de goede relatie tussen de broers op de helling zet. Toch versiert ook Beto een contract, echter bij een ander team. Op die manier komen de twee broers elkaar opnieuw tegen op het voetbalveld in Mexico City.

Vergis je niet: ‘Rudo Y Cursi’ is geen voetbalfilm, maar wel een eens ontroerende, dan weer hilarische kijk op het leven van twee provinciale jongens die als bij toeval van het succes in de grote stad mogen proeven, maar daar helemaal niet voor in de wieg gelegd blijken. Dat brengt beslist een aantal geinige, charmante en meer dramatische scènes met zich mee, maar erg diep gaat het allemaal niet. Voorts kan je heel wat wendingen makkelijk van tevoren voorspellen en vertoont het scenario heel wat herhaling. Cuaron weet met succes een heel gemoedelijke sfeer te scheppen, maar verwacht van de kijker dat hij vijf keer met dezelfde grap lacht of geraakt wordt door clichématige dramatiek.

Toch klopt ons hart voor deze film en dat is vooral toe te schrijven aan de verbluffende puik op elkaar ingespeelde hoofdacteurs. Bernal is een showsteler als de ijdele van het tweetal, maar ook Luna zet z’n rol opvallend volwassen neer, ook al blijkt z’n karakter allesbehalve dat te zijn. Leuk vertier dus, maar wel in een lagere klasse dan ‘Y Tu Mama Tambien’. Mocht je toch nog twijfels hebben, let dan even op het Mexicaanse triumviraat dat hier wél in geloofde: Alfonso Cuaron (logisch), Guillermo Del Toro en Alejandro Gonzalez Inarritu. Zij treden namelijk op als producenten. Heel benieuwd of Cuaron-junior binnen enkele jaren zijn naam in dat lijstje kan bijzetten.

Extra’s (dvd): een set trailers en teasers, maar ook een lange making of en enkele verwijderde scènes behoren tot het bonusmateriaal. Het leukste van al is evenwel de muziekvideo van het karakter van Bernal die een geinige Spaanse cover brengt van Cheap Tricks ‘I Want You To Want Me’.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray