Zoeken

De Marlene Dietrich Collectie

  • Cinevision.be/nl quoteert De Marlene Dietrich Collectie met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Josef von Sternberg
  • Cast: Marlene Dietrich, Cary Grant, Gary Cooper
  • Genre: Drama
  • Duur: 1080 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-12-2009
  • Distributeur DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "De Marlene Dietrich Collectie"

Wie Marlene Dietrich zegt, denkt ontegensprekelijk aan Josef von Sternberg. Of zou dat toch moeten doen. De Oostenrijkse cineast regisseerde haar in 1929 als de lichte zeden omarmende Lola in ‘Der Blaue Engel’ en wordt daarmee (al dan niet officieel) als haar ontdekker beschouwd. En als haar mentor, daar hij ook aan de wieg stond van het iconisch succes dat volgde na haar oversteek naar Amerika. In Hollywood regisseerde von Sternberg haar in zes films, waarvan er vijf (‘Morocco’, ‘Dishonored’, ‘Blonde Venus’, ‘The Scarlet Empress’ en ‘The Devil Is A Woman’) in deze omvangrijke verzamelbox zitten. Enkel ‘Shangai Express’ ontbreekt.

‘De Marlene Dietrich Collectie’ verzamelt elf films die Dietrich in de jaren dertig en veertig draaide voor Paramount of Universal, in totaal goed voor zo’n 18 uur nostalgisch filmplezier. De elf films mogen dan niet allemaal meesterwerken zijn, ze bieden een boeiende dwarsdoorsnede van haar baanbrekend werk in Amerika, en laten meteen de hypnotiserende invloed zien die Dietrich had - en nog steeds heeft. Wie zich wil laten overtuigen heeft genoeg aan de openingsscène van ‘Blonde Venus’ om overstag te gaan. En denk daarbij aan de impact die de suggestie van een naaktzwemmende Dietrich op de goegemeente anno 1932 ongetwijfeld had.

Dietrich werd in 1901 geboren in Berlijn en groeide in Duitsland uit tot een gevierde toneelactrice en -zangeres. Haar rol in ‘Der Blaue Engel’ bleek een ideale opstap naar een carrière in Hollywood. Nog geen jaar na de release van haar Duitse hitfilm, was ze er al te zien in de vreemdelingenlegioenfilm ‘Morocco’. Paramount deed er alles aan om van Dietrich een ster te maken, en hoopte evenveel succes te hebben als MGM die met de Zweedse Greta Garbo ook een Europese ster in de rangen had. Von Sternberg bleef lange tijd haar persoonlijke coach. Zelfs als de film van mindere kwaliteit bleken, bleef hij Dietrich in beeld brengen als een ravissante en exotische godin. Het zijn dan ook vooral die films die ervoor zorgden dat Dietrichs invloed waarschijnlijk nooit zal tanen.

Dietrich kon trouwens uitstekend aarden in Hollywood: in 1939 werd ze officieel Amerikaans staatsburger, en ze toonde zich een fervent tegenstander van haar geboorteland Duitsland. Ook van het nazisme distantieerde ze zich nadrukkelijk. In Duitsland leverde dat de nodige controverse op, in Amerika en grote delen van Europa werd Dietrich er enkel maar populairder door. Door samen te werken met regisseurs als Alfred Hitchcock, Fritz Lang, Orson Welles en Billy Wilder bewees ze meteen haar staying power. Toen haar filmcarrière begon te tanen reisde ze de wereld rond als zangeres en theater- en cabaretactrice.

Wie geïnteresseerd is in het levensverhaal van Dietrich, stopt best de bonusfilm ‘Marlene’ in de dvd-lader. Filmisch scheert deze Duitse geromantiseerde bio uit 2000 geen hoge toppen, maar als spoedcursus Dietrich is het een interessante tijdvulling. En wie niet weet met elke Dietrichfilm te beginnen: onze voorkeur gaat alvast uit naar ‘The Scarlett Empress’. Dietrich vertolkt er de Russische keizerin Catherine De Grote en Von Sternberg pakt uit met een fabuleuze expressionistische inkleding die moeiteloos de tand des tijds heeft doorstaan.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray