Zoeken

Michelangelo Antonioni Box

  • Cinevision.be/nl quoteert Michelangelo Antonioni Box met een 4/5
  • Regisseur: Michelangelo Antonioni
  • Cast: Monica Vitti, Gabriele Ferzetti, Eleonora Rossi Drago
  • Genre: Drama
  • Duur: 500 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-12-2009
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Michelangelo Antonioni Box"

30 juli 2007. Niet enkel de Zweedse maestro Ingmar Bergman blaast z’n laatste levensadem uit, maar z’n minstens zo legendarische Italiaanse evenknie Michelangelo Antonioni gaf er tevens op die datum - op maar liefst 95-jarige leeftijd - de brui aan. Naast zijn reeds eerder heengegane collega’s Federico Fellini en Luchino Visconti werd-ie beschouwd als één van de allergrootsten van de Italiaanse cinema. Vier van zijn iconische werkstukken zitten nu verzameld in een mooie verzamelbox. Een must voor de cinefielen, maar verre van een complete collectie.

Met uitzondering van ‘Il Grido’ (1957) speelt het gros van zijn films zich af tegen een achtergrond van de rijke - al dan niet Italiaanse - bourgeoisie, in wier kringen de jonge Michelangelo opgroeide als telg van een gezin middenklassers. In ‘Il Grido’ staat fabrieksarbeider Aldo centraal, die al jaren samen is met de getrouwde Irma met wie hij een dochtertje heeft: Rosina. Wanneer Irma’s echtgenoot, die een lange tijd terug naar Australië verkaste, overleden blijkt te zijn, beëindigt ze plots ook de relatie met Aldo. Die trekt er samen met Rosina op uit, op zoek naar een nieuwe vrouw, maar niemand kan hem Irma doen vergeten. Wanneer hij terugkeert, ontdekt hij dat ze een baby blijkt te hebben.

“Als ik geen regisseur zou geworden zijn, dan wellicht wel architect of kunstschilder. Ik hou meer van tonen dan van zeggen.” Een uitspraak van Antonioni, die hij in 1960 kracht bij zette met één van zijn meest gewaarde films: ‘L’Avventura’. Al was daar ten tijde van zijn release nog maar weinig van te merken. Toen hij de film in Cannes presenteerde, werden zowel hij als hoofdactrice en muze Monica Vitti (de twee zouden later nog gezamenlijke successen beleven) uitgejouwd, wat hen zelfs de bioscoopzaal deed ontvluchten. De critici zagen echter wel de instant-geschiedenis die Antonioni schreef en bekroonden hem met de een Speciale juryprijs.

Daarop kreeg de film weer een nieuwe kans bij het ruimere publiek. Al zal dat ook weer niet zo ruim geweest zijn, want ‘L’Avventura’, waarin een man (Gabriele Ferzetti) op zoek gaat naar zijn spoorloos verdwenen verloofde en daarbij de hulp krijgt van haar beste vriendin (Vitti) aan wie hij al gauw zijn hart verpandt, bleek een drama dat zich liet kenmerken door thema’s die de persoonlijke stijl van de filmmaker definieerden: onmogelijke liefde en het onvermogen tot communicatie. Dat hij er ook nog eens een open einde tegenaan kletst, maakte het er evenmin makkelijker op. Je moet dus bereid zijn een inspanning te leveren, maar wie dat doet, krijgt één van zijn beste films in ruil.

Voorts nog in deze verzamelaar: één van zijn meer vroege werken (‘Le Amiche’ uit 1955) waarvoor hij op het Filmfestival van Venetië een Zilveren Leeuw in ontvangst mocht nemen. En een later werkstuk - ‘Identificiazione Di Una Donna’ uit 1982 - waarmee hij na een periode van zeven jaar zijn terugkeer maakte met een film die thematisch naadloos aansluiting vond bij zijn beste werk uit de jaren zestig. Een echte glansrijke retour bleef echter uit en ook al is de film doorheen de jaren wel geapprecieerd, iedereen is het erover eens dat de Italiaanse pelliculegigant over zijn artistiek hoogtepunt heen was.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray