Zoeken

District 13: Ultimatum (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert District 13: Ultimatum (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Patrick Alessandrin
  • Cast: Cyril Raffaelli, David Belle, Philippe Torreton
  • Genre: Actie
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 02-12-2009
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "District 13: Ultimatum (Blu-ray)"

De release van ‘District 13’ (originele titel: ‘Banlieue 13’) ging anno 2004 niet onopgemerkt voorbij in de bioscoopzalen. De Brusselse bioscoopuitbaters durfden de film niet in de programmatie opnemen uit vrees voor rellen - de film gaat over een Parijse achterwijk waar criminele bendes de plak zwaaien - maar dat belette de prent niet om geld in het laatje te brengen. Hierop besloot scenarist met dienst Luc Besson wederom achter de schrijftafel te kruipen om een zo mogelijk nog spectaculairder vervolg te pennen. Waarvan akte.

‘District 13: Ultimatum’, dat rechtstreeks op dvd en Blu-ray verschijnt, is net als z’n voorganger in een bad van bloed, verderf en brutaal geweld gedoopt. Zolang je het gevoel hebt dat de focus op de actie wordt gelegd, laat deze overbodige opvolger zich vlot bekijken. Maar veel heeft dat allemaal niet om het lijf, waardoor Besson zich bezondigt aan dezelfde fouten als bij het eerste deel. De moeilijk mis te verstane politieke subtekst en de eendimensionale weergave van de door criminaliteit gedomineerde voorsteden in Parijs bezorgden de eerste film een half lustrum terug al een vieze nasmaak. Dit deel is samengesteld uit dezelfde ingrediënten, dus de pap proeft nog steeds zuur.

Nochtans buigt deze sequel, die gezien z’n cinema-afwezigheid beduidend minder controverse zal losweken, op een voor een actiefilm prima premisse. Wanneer een machtige projectontwikkelaar commerciële plannen heeft met de dertiende voorstad uit de titel en zich gesteund weet door het tot over de oren corrupte hoofd van de geheime dienst, wordt een geheime operatie op gang getrokken met als doel de president tot drastische maatregelen te dwingen inzake banlieue 13. De agent Damien Tomaso (Cyril Raffaelli) en zijn ex-criminele compagnon Leïto (David Belle) slaan opnieuw de handen in elkaar: ditmaal om de samenzweerders te ontmaskeren.

Zou ‘District 13: Ultimatum’ beter zijn mochten de simplistische politieke accenten die Besson per sé in zijn verhaal wilde verwerken in de prullenmand waren beland? Wellicht niet, maar je zou als fan van het genre makkelijker kunnen genieten van het stunt- en vliegwerk dat de makers alweer voor je in petto hebben. De parkouractie ziet er immers weer om van te smullen uit en zoals het een goeie vervolgfilm betaamt, hanteert ook deze het louder, bigger-principe. Je merkt (terecht) op dat we better vergeten zijn? Dat is dan weer niet onbewust. De film mag dan verstrooiing bieden aan wie van hip geweld houdt, diepzinnig kan je hem geenszins noemen.

Maar dat mag je ook niet verwachten als je weet dat de hoofdrollen niet weggelegd zijn voor acteurs. David Belle is de grondlegger van parkour, een loopdiscipline waarbij de deelnemers proberen om uitdagende hindernissen zo snel mogelijk en met vloeiende bewegingen te nemen. Cyril Raffaelli was ondermeer stuntcoördinator bij ‘The Transporter’, ‘The Incredible Hulk’ en ‘Hitman’. De makers redeneerden wellicht dat een ‘echte’ acteur die stunts toch niet zelf zou kunnen doen. Correct, maar zo zit je met twee protagonisten die goed zijn in wat ze doen, maar verder te beperkt om je met hun karakters - en bij uitbreiding: de film - te laten meeleven.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray