Zoeken

The Children (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Children (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Tom Shankland
  • Cast: Eva Birthistle, Stephen Campbell Moore, Jeremy Sheffield
  • Genre: Horror
  • Duur: 80 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-12-2009
  • Distributeur Blu-ray: Indies HE
Bekijk de cover van de film "The Children (Blu-ray)"

Bloedjes van kinderen lopen dun gezaaid in de Britse horrorthriller ‘The Children’, kinderen die uit zijn op bloed daarentegen zijn sterk vertegenwoordigd. Regisseur Tom Shankland (‘WAZ’) serveert een roedel moordzuchtig klein grut dat zonder verpinken volwassenen (hun ouders inclusief) naar het leven staat. Een reden voor het bloedvergieten wordt niet gegeven, waardoor de film zich zowaar laat vergelijken met Hitchcocks ‘The Birds’, waar ook geen logische verklaring te vinden was voor de plotse drang naar bloed van de gevederde titelfiguren.

Vrede op aard voor alle mensen van goede wil: het is niet te vinden in het stulpje van Chloe, Robbie en hun twee jonge kinderen. Meteen slecht nieuws voor haar zus Elaine die met haar gezin op bezoek komt om er samen het nieuwe jaar in te luiden. Eveneens van de partij is Casey, Elaines rebelse tienerdochter. Dik tegen haar zin, daar ze liever met haar vriendin de hort zou op gaan om te doen wat tieners nu eenmaal graag doen. Ongelijk kan je haar niet geven, getuige de bizarre ongevallen die het begin van een bloederige nacht inluiden waarin de koters voor eens en altijd komaf willen maken met iedereen die hen voor de voeten loopt…

Wat drijft de kinderen en waarom slaan ze plots aan het moorden? Shankland en scenarist Paul Andrew Williams (‘London To Brighton’, ‘The Cottage’) lijken te suggereren dat ze hun ouders willen ombrengen wegens een gebrek aan aandacht en affectie. Een dodelijk koekje van eigen deeg, daar de volwassenen allemaal egocentrisch en onsympathiek blijken te zijn, en amper aandacht hebben voor de leefwereld en wensen van hun kroost. Langs de andere kant bewandelen de makers ook het pad van een geheimzinnig virus dat zorgt voor de transformatie in genadeloze moordmachines. Het ontbreken van een pasklaar antwoord kan voor de een frustrerend zijn, voor een ander is het misschien net de reden waarom deze horrorthriller een intrigerende traktatie is.

Langer dan tachtig minuten laat Shankland het allemaal niet duren. De akelige ondertoon ligt daardoor al vrij snel bloot, zelfs al is het even wachten voor het eigenlijke bloedvergieten begint. Door de kleinschalige (maar geenszins goedkoop ogende) setting (een huis en wat velden) hoeft de cineast zich trouwens in weinig haarspeldbochten te wringen om ‘The Children’ van een ijzig sfeertje te voorzien. Spaarzaamheid lijkt het sleutelwoord, en net daarom word je niet teveel afgeleid door weinig ter zake doende bijkomstigheden.

Ook al is het mogelijk om ‘The Children’ vanuit meer dan een invalshoek te bekijken (als miniatuurversie van ‘Friday The 13th’, als bezwerend horrordrama over de strijd tussen ouders en hun nakomelingen, als hommagekruising tussen ‘Village Of The Damned’ en ‘Children Of The Corn’), het is duidelijk dat Shankland in de eerste plaats de genreliefhebbers wil paaien met een claustrofobische setting en een paar goed getimede gore intermezzo’s. Gezien de overwegend positieve reacties die ‘The Children’ op diverse genrefestivals te beurt viel lijkt Shankland daar alvast in geslaagd te zijn. Een aanradertje dus voor horroradepten met een neus voor het betere B-werk.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray