Sommige verhalen zijn zo sterk dat je ze een breed publiek niet kan onthouden. Jim Sheridan zal er wellicht ook zo over gedacht hebben toen hij de film ‘Brødre’ onder ogen kreeg, een beenhard drama van Deense makelij waarin de oorlog in Afghanistan de relatie tussen twee broers erg onder druk zet. Hoe? Wanneer de ene tijdens een missie in het Midden-Oosten dood gewaand wordt ontfermt broer nummer twee zich over diens vrouw en twee kinderen. Wanneer hij op zijn schoonzus verliefd wordt, staat de ‘overleden’ broer echter plots weer voor de deur.
Waarom iets reparen dat niet eens stuk is? De originele film van Susanne Bier (‘Things We Lost In The Fire’) is immers zo goed dat de makers van de remake nauwelijks iets veranderd hebben. Het lijkt wel een exacte kopie, ware het niet dat in deze Amerikaanse update patriottisme een iets grotere rol eist en de vertolkingen iets minder ingetogen zijn. Maar dat hoeft zeker geen kritiek te zijn. De filmmaker achter sociaalkritische projecten à la ‘In The Name Of The Father’ en ‘In America’ moet waarschijnlijk tot over z’n oren verliefd geweest zijn op dat origineel, wat verklaart waarom hij er zo weinig aan veranderde. Maar hoe zinvol is deze bewerking dan, kan een mens zich afvragen.
Het is geen geheim dat Amerikanen en ondertitelingen geen goeie match zijn, wat ondermeer ook de Aziatische remakegolf onderstreept. Dat ze echter in Hollywood een neus voor goeie verhalen hebben, valt niet af te strijden; dat ze soms evenwel moeite hebben om er zelf te verzinnen evenmin. Maar toch mag je ‘Brothers’ niet als inspiratieloos kopieerwerk van de hand doen. Aan de accenten is dan wel weinig gewijzigd - grappen en details zijn nu en dan zo uit het origineel gelicht - de thematiek blijft staan als een huis. “Als militair word je wel geleerd om te doden, maar niet hoe ermee om te gaan”, vat één van de personages de wonden die de oorlog nalaat sterk samen.
Tobey Maguire is verbluffend als de soldaat die zijn gelukkige bestaan uiteengebrokkeld ziet nadat hij erachter komt dat zijn vrouw en broer het wel erg goed met elkaar kunnen vinden. Al is dat verre van de voornaamste reden waarom hij flipt. Jake Gyllenhaal is tevens ijzersterk in een meer introverte rol die hij met een onbeschrijfbare naturel inkleedt. Tussen de twee in staat Natalie Portman, die Connie Nielsen (die de vrouwenrol in het origineel voor haar rekening nam) moeiteloos naar de kroon steekt en zo mogelijk één van haar meest overtuigende rollen to date neerzet. De knappe cast maakt van deze remake meer dan een ver-Amerikaniseerde replica.
Het helpt ook dat een man als Sheridan achter de camera staat, die nimmer op zoek is naar sensatie, maar de menselijkheid van zijn pakkende verhaal wil laten primeren. Niet toevallig straalt de film dan ook tijdens zijn kleine momentjes: de scène in de bar waar Gyllenhaal de spot drijft met de neus van de cafébaas, de renovatiewerken in de keuken, het moment waarop Portman en Gyllenhaal erachter komen dat ze meer gemeen hebben dan eertijds gedacht. Maar evengoed de (dramatischere) scène waarin Maguire de ballon van zijn dochter stukslaat tijdens de klassieke scène aan de eettafel. Sterke film. En het bewijs dat een remake niet per definitie moet onderdoen voor z’n origineel.