Zoeken

Brokeback Mountain

  • Cinevision.be/nl quoteert Brokeback Mountain met een 2/5
  • Regisseur: Ang Lee
  • Cast: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams, Anne Hathaway
  • Genre: Drama
  • Duur: 135 minuten
  • Releasedatum: 22-02-2006
  • DVD: 28-09-2006
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Brokeback Mountain"

De Taiwanese cineast Ang Lee is een man met vele gezichten. Hij stond aan het roer van het kostuumdrama ‘Sense & Sensibility’, de western ‘Ride With The Devil’, de Oscarwinnaar ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ en de abominabele comic-verfilming ‘Hulk’. Anno 2005 levert hij met ‘Brokeback Mountain’ misschien wel z’n meest controversiële film af. De prent verhaalt immers de lotgevallen van twee cowboys, die verliefd worden maar beseffen dat een relatie onmogelijk is. Door z’n thema werd de film al in enkele Aziatische landen geweerd en ook in Amerika werden er verschillende protesten tegen de film georganiseerd.

In ‘Brokeback Mountain’, gebaseerd op het gelijknamige kortverhaal van Annie Proulx, staat homofilie echter niet centraal, maar is het in wezen ondergeschikt aan het universele thema van de onbeantwoorde of onmogelijke liefde. Het probleem is echter dat de romance volstrekt ongeloofwaardig is. Nooit voel je enige ontroering of verwantschap tussen het duo en de manier waarop het koppel tot een eerste, zij het stilistisch in beeld gebrachte, seksscène komt, is abrupt en fungeert als een lappenmiddeltje om schot in de zaak te brengen; de eerste driekwartier zijn immers niet meer dan panoramashots en sfeerbeelden van Canadese bergtoppen en graslanden.

De film lijkt vanaf de start al eindeloos te slepen en het enige teken van leven is afkomstig van de twee aanwezige hoofdrolspelers, die er een sport van maken om ter minst dialoog te produceren. Wanneer het verhaal eindelijk op gang gekomen is, wordt de film veel te fragmentarisch voor z’n eigen goed. In het overige anderhalf uur beslaat de film meer dan twintig jaar en krijgen we niet meer te zien dan een aaneenschakeling van sleutelgebeurtenissen. Maar al deze momenten zijn niets zonder een stevige omkadering; het zijn lege hulzen in een oppervlakkig geheel. Lee pakt niettemin uit met enkele briljante scènes (de kerstfeesten!), die afzonderlijk indruk nalaten maar in de prent ongepast en geforceerd aanvoelen.

De hoofdrol is weggelegd voor Heath Ledger, die de hele film doormompelt alsof hij net uit z’n bed komt. Ledger was een tweetal jaren geleden in de vergeethoek geraakt en we vragen ons sterk af waarom iemand ‘m daaruit gehaald heeft. De onovertuigende vertolking van Ledger wordt deels rechtgetrokken door een imposante Jake Gyllenhaal, die voor de zoveelste keer indruk maakt in een tegenvallende film. Michelle Williams en Anne Hathaway vormen de vrouwelijke tegenpolen, maar aangezien ze gevangen zitten in onuitgewerkte en verwaarloosbare personages krijgen ze nooit de kans hun acteertalent te etaleren. ‘Brokeback Mountain’ herbergt een mooi en klassiek liefdesverhaal, maar wordt volledig om zeep geholpen door een onevenwichtige regie en een ongeloofwaardige hoofdrolspeler.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray