Zoeken

Deadline

  • Cinevision.be/nl quoteert Deadline met een 2/5
  • Regisseur: Sean McConville
  • Cast: Brittany Murphy, Thora Birch, Tammy Blanchard, Marc Blucas
  • Genre: Thriller
  • Duur: 82 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-12-2009
  • Distributeur DVD: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "Deadline"

Ja, het is een beetje sinister om een film getiteld ‘Deadline’ in de dvd-lader te schuiven luttele dagen nadat hoofdrolspeelster Brittany Murphy op amper 32-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand. En het is tegelijkertijd ook een beetje triest om vast te stellen dat Murphy’s carrière de laatste tijd werd gekenmerkt door rechtstreeks voor de dvd-markt gemaakte B-films. Murphy brak door als Alicia Silverstones vriendin in ‘Clueless’ (1995) en was daarna nochtans te zien in stevige A-films als ‘Don’t Say A Word’, ‘8 Mile’ en ‘Sin City’, maar het echt grote succes bleef uit. Al bouwde ze wel een mooie carrière uit als stemactrice, getuige de 231 episodes van de animatiereeks ‘King Of The Hill’, waarin ze de stem van het personage Luanne Platter verzorgde.

In de als horrorfilm ogende, maar als psychologische thriller over de eindstreep sluipende ‘Deadline’ vertolkt Murphy de rol van Alice, een schrijfster die naar een afgelegen leegstaand huis trekt om er haar scenario af te werken. Alice hoopt in het huis rust te vinden nadat haar ex Ben door het lint is gegaan en haar bijna een kopje kleiner had gemaakt. Helaas voor Alice beantwoordt de woonst aan de wetmatigheden van het spookhuisgenre. Deuren en vloeren kraken, natte voetsporen materialiseren zich en zelfs de laptop blijkt een eigen leven te leiden. Allemaal genoeg redenen om als de wiedeweerga het huis de rug toe te keren, maar dat is niet wat Alice doet. Integendeel, ze raakt eerder geïntrigeerd door de vreemde gebeurtenissen, zeker als ze op zolder een doos met oude camcorderfilmpjes ontdekt.

Die filmpjes tonen het leven van het koppel dat vroeger in het huis woonde. Het doen en laten van de zwangere Lucy (Thora Birch) wordt door haar echtgenoot David (Paul Blucas) gefilmd, en gaandeweg ontdekt Alice dat alles niet peis en vree was tussen de twee. Wanneer de parallellen tussen haar leven en dat van Lucy zichtbaar worden, beginnen het heden en het verleden in elkaar te vloeien, en is het maar de vraag of Alice ooit nog levend uit het huis geraakt…

Regisseur-scenarist Sean McConville maakt niet meteen duidelijk waar hij heen wil. Initieel vertrouwt hij op de klopgeestclichés om de kijker duidelijk te maken dat Alice de speelbal van het huis gaat worden. Tegelijkertijd springt hij schaars om met de echte angstscènes, en vertrouwt hij meer op trage travellings dan op luid dichtklappende deuren om sfeer te creëren. Een dappere keuze, maar het resultaat vonkt zelden of nooit. Zeker niet omdat McConville geen echte climax weet te breien aan een voorspel dat aanvankelijk veel belooft, maar uiteindelijk weinig geeft.

‘Deadline’ is een film waarvan je wil dat hij zo snel mogelijk in derde versnelling schiet, maar waar nauwelijks vaart in zit. De waterige gimmick van de camcorder werkt trouwens ook niet in tijden waarin heel wat regisseurs wel weten hoe ze het trucje met succes kunnen toepassen. Aan het eind probeert de cineast nog een derde laag in het verhaal te krijgen, maar de kans dat zijn twist iemand bij de lurven zal grijpen, is klein. McConville toont dat hij voeling heeft met het thrillergenre, maar als visitekaartje is deze film er zeker geen om wild van te worden. Het is te hopen dat zijn volgende project (de spookautofilm ‘The Car’) toch wat meer ballen heeft dan deze te mak uitgevallen stijloefening.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray