Zoeken

Meisje

  • Cinevision.be/nl quoteert Meisje met een 3/5
  • Regisseur: Dorothee Van Den Berghe
  • Cast: Charlotte Vanden Eynde, Els Dottermans, Frieda Pittoors, Matthias Schoenaerts
  • Genre: Drama
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-12-2009
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Meisje"

Zeven jaar voor Dorothée Van Den Berghe haar jeugdjaren in een Amsterdams hippiegezin verfilmde in het semi-autobiografische ‘My Queen Karo’ leverde ze met haar langspeeldebuut ‘Meisje’ een opvallend vrouwenportret af. Net zoals ‘My Queen Karo’ verdween haar debuut (te) geruisloos uit de bioscopen, waardoor deze dvd-release voor velen misschien de eerste gelegenheid is om dit knap gemaakt stukje Vlaamse auteurscinema naar waarde te schatten.

Centraal in ‘Meisje’ staat de twintigjarige laatbloeier Muriel (intens dromerig vertolkt door de imponerende nieuwkomster Charlotte Vanden Eynde). Haar hele jonge leven liep ze netjes in het gareel van haar ouders en haar omgeving (braaf vriendje inclusief), maar daar komt voorgoed verandering in als ze besluit om in Brussel te solliciteren voor een job als gidse in een museum. Zelfs al heeft ze de job nog niet, toch huurt ze vastberaden in hartje grootstad een kamer bij de ‘franke tante’ Laura (Els Dottermans).

Laura is totaal tegenovergesteld aan Muriel. Waar de schuchtere Muriel nog op de drempel van volwassenheid staat, voelt de zestien jaar oudere en niet op haar mond gevallen Laura haar biologische klok voluit tikken. Helaas wil vriend Oscar (Matthias Schoenaerts) niet aan haar kinderwens voldoen. Het derde vrouwenportret in de film is dat van Martha (Frieda Pittoors), Muriels moeder, die zich aanvankelijk geen blijf weet met de vrijgevochten beslissing van haar dochter. Tot ze beseft dat zijzelf al 35 jaar braaf en slaafs vastzit in haar huwelijk, en dat ook zij misschien - al is het maar voor even - aan avontuur toe is...

Ruw bekeken lijkt bovenstaande synopsis perfect inpasbaar in een romantische sitcom met een lach en een traan. Maar dat is ‘Meisje’ geenszins. Dorothée Van Den Berghes film is een stijlvol in beeld gebrachte en genuanceerde karakterstudie. Het titelwoord mag dan vooral op Muriel van toepassing zijn, het is eveneens perfect toepasbaar op Laura (die eigenlijk ook nog niet weet wat ze nu echt wil: een man, een kind of haar droom om het te maken als zangeres) en Martha (die zich als een verliefde tiener voelt als ze meer dan normale aandacht krijgt van haar werkgever). De psychologie van de personages, die interageren in de mooi in beeld gebrachte couleur locale van hartje Brussel, primeert op de plotscharnieren. Ook in het oog springend is de opvallende beeldregie: vooral de scènes met Muriel krijgen door een uitgekiende cameravoering (een shot in een achteruitkijkspiegel bv.) een extra kracht mee.

De vertolkingen zijn unaniem top, en vooral Charlotte Vanden Eynde is een revelatie als het meisje op de drempel van volwassenheid. Vanden Eynde, die eigenlijk choreografe en video en performance artieste is, doet in haar dusver enige filmrol mooie dingen met de broosheid van haar personage. Ook Matthias Schoenaerts (in zijn eerste grote filmrol) is goed gecast als de belangrijkste mannenfiguur. Voeg er nog een sfeervolle soundtrack bij van Daan en het mag duidelijk zijn dat ‘Meisje’ het verdient om door een zo groot mogelijk publiek te worden gezien. Deze dvd-uitgave is alvast een uitgelezen kans om deze sterke Vlaamse film uit 2002 te (her)ontdekken.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray