Zoeken

King Naresuan (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert King Naresuan (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Chatrichalerm Yukol
  • Cast: Wanchana Sawatdee, Jayanama Nopachai, Intira Jaroenpura
  • Genre: Actie
  • Duur: 159 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 03-12-2009
  • Distributeur Blu-ray: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "King Naresuan (Blu-ray)"

Niet enkel in China hebben ze kaas gegeten van epische actiespektakels, ook Thailand lust er pap van. Dat actiefilms daar al een poos op het menu staan, is bekend - zie o.a. ‘Ong-Bak’ of ‘The Tiger Blade’ - maar op het gebied van historische mythen liet de Thaise filmmarkt zich enkele jaren terug evengoed opvallen met ‘King Naresuan’, een epische legende dat ginds box office-gewijs alle records brak. Zo’n vaart zal het bij ons allicht niet lopen, maar wie in is voor een groots opgezet avontuur waarin visueel alles uit de kast gehaald werd, zal hier zijn spektakeldorst beslist mee lessen.

Qua verhaal speelt dit oosterse koningsdrama leentjebuur bij die van Brits intrigekunstenaar William Shakespeare, net zoals de Chinese beeldenstormer Zhang Yimou dat eerder al deed in onder andere ‘Curse Of The Golden Flower’. Hoofdfiguur Naresuan moet zich als hoopvolle erfgenaam van de troon van Ayudhya staande zien te houden in een machtsstrijd met zijn rivalen die het koninkrijk dreigen te ondermijnen. Zo is er ondermeer de kroonprins wiens afgunstige vijandigheid alleen maar toeneemt wanneer Naresuan erin slaagt om de onafhankelijkheid van de Shan-staat te veroveren. Een conflict laat op zich wachten.

Ondanks het feit dat je als het ware middenin de legende gekatapulteerd wordt, vraagt het niet veel inspanning om het verhaal van ‘King Naresuan’ beet te hebben. De diverse intriges lopen elkaar niet voor de voeten, maar vloeien uitstekend samen tot de attractieve finale, waarna de film er wel mee ophoudt, maar de mythe duidelijk niet. Wie dus meer wil te weten komen over hoe het de titelheld uiteindelijk verging, zal daarvoor een geschiedkundig werk moeten raadplegen. Regisseur Yukol blijft trouw aan de vertelling, maar blijkt lang niet op zoek naar compleetheid. Hij beschouwt ze vooral als een kapstok om een set epische scènes aan op te hangen.

Het mag dus geenszins verbazen dat deze prent vooral als oogsnoepje de beste punten scoort. John Woo en Zhang Yimou mogen dan vooral de visuele vaandeldragers van de Aziatische cinema zijn, ook deze prent doet daar niet veel voor onder. De battle-scènes zijn  met heel wat detail in beeld gebracht en mogen terecht een lust voor het oog genoemd worden. De lange speelduur maakt er wel een stevige zit van, maar de uitstekende afwisseling tussen actie en karakteruitwerking houdt het ten allen tijde boeiend. Toch nog een puntje van kritiek? Het acteerwerk is niet altijd even stabiel. Maar dat zijn details in een film waarin vooral het spektakel de hoofdrol speelt.

Extra’s (Blu-ray): geen making of of andere kijkjes achter de schermen ditmaal, maar wél een volledige film: ‘King Naresuan: De Gijzeling Van Birma’. Oftewel: de prequel die heel wat meer over de achtergrond van het titelpersonage vertelt en toont hoe hij als jonge knaap geschaakt werd, doch met eerbied en respect opgevoed. Net als de andere prent is ook deze goed voor een speelduur van tweeënhalf uur, al ligt het actieaandeel een heel stuk lager. In Thailand verscheen deze film voor het op deze Blu-ray als hoofdfilm aangekondigde spektakel. Een boeiend tweeluik (in welke volgorde ook) dat de liefhebbers van oosterse cinema op de wenken bediend.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray