Zoeken

Broken Flowers

  • Cinevision.be/nl quoteert Broken Flowers met een 3/5
  • Regisseur: Jim Jarmusch
  • Cast: Bill Murray, Jeffrey Wright, Sharon Stone
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum: 28-09-2005
  • DVD: 07-06-2006
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Broken Flowers"

Don Johnston (Bill Murray) - let op de aanwezigheid van de letter ‘t’! - is een nobody; ooit was hij een verbeten Don Juan, nu is hij maar een triestige schim, die op het punt staat een zoveelste relatie naar de knoppen te helpen. Op een dag krijgt hij een anonieme brief toegestuurd, waarin hem verteld wordt dat hij al achttien jaar vader is van een zoon. Onder impuls van z’n bemoeizieke, maar goedbedoelende buurman (Jeffrey Wright), besluit Don een trip te ondernemen langsheen al z’n ex-liefjes van wie de brief afkomstig zou kunnen zijn.

Jim Jarmusch is nooit de man geweest van de afgelijnde verhaaltjes en ook ‘Broken Flowers’ ontaardt in een onwaarschijnlijk spijtige anticlimax. Hoewel de film veel toegankelijker en makkelijker te volgen is dan vele van z’n voorgangers, behoudt Jarmusch zich duidelijk het recht om geen pasklaar einde aan de kijker te bieden of sporadisch uit te pakken met ongemakkelijk en daardoor vooral slepende stiltes. Ook voelt de prent erg fragmentarisch aan (we raakten de tel kwijt hoeveel fade-outs Jarmusch gebruikte!) en is het bijgevolg bijzonder moeilijk om met de personages betrokken te raken. Niettemin bevat het scenario enkele hilarische one-liners en heerlijk drooggeestige scènes.

Het opvallendste aan ‘Broken Flowers’ zijn de hele reeks actrices, die allen aantreden in korte maar niet te versmaden optredens. Het meeste indruk maken Tilda Swinton en een opmerkelijk straffe Sharon Stone. Hoofdrolspeler Bill Murray heeft de laatste jaren van troosteloos voor zich uitkijken een nieuw handelsmerk gemaakt. Als geen ander kan de voormalige lolbroekacteur uit niemendalletjes als ‘Meatballs’ en ‘Caddyshack’ emoties vatten met een simpele gelaatsuitdrukking. Na pareltjes als ‘The Royal Tenenbaums, ‘Lost In Translation’ en ‘The Life Aquatic’ tapt hij ook in deze prent uit hetzelfde vaatje. Niemand die het hem kwalijk neemt - het blijft een sterk acteur - maar toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat het Murray goed zou doen om met z’n volgende film maar beter een andere richting in te slaan.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray