Zoeken

How Not To Live Your Life, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert How Not To Live Your Life, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: Dan Clark
  • Cast: Dan Clark, David Armand, Sinead Moynihan, Finlay Robertson
  • Genre: Komedie
  • Duur: 180 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-11-2009
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "How Not To Live Your Life, seizoen 1"

Een leugen om bestwil, water bij de wijn doen, het leven is een aaneenschakeling van compromissen. De komische Britse reeks ‘How Not To Live Your Life’, waarvan het eerste seizoen recentelijk op dvd is verschenen, strijdt dat niet af, maar zet die stelling zelfs nog wat extra kracht bij. Hoe? Door via hilarische dan wel herkenbare anekdotes nadrukkelijk te illustreren hoe iemand (het hoofdpersonage) reageert en hoe iemand in werkelijkheid zou willen reageren. Dat levert een geinig tussendoortje op dat niet echt blijft hangen, maar wel vermaakt zolang het duurt.

‘How Not To Live Your Life’ is rechtstreeks voortgevloeid uit een schrijfopdracht die bedenker en hoofdrolspeler Dan Clark in 2006 voor de kiezen kreeg. Met als resultaat ‘Dan Clark’s Guide To Dating’, een tiental korte clips van hoop en al een minuut met tips in de stijl van ‘Ten things you shouldn’t wear on a date’. De clips sloegen zo goed aan dat ze op het wereldwijde web een eigen leven gingen leiden. Dit zette de BBC er toe aan Clark te overtuigen hetzelfde nog eens over te doen, maar dan met 30 minuten als speelduur. De pilootaflevering was zo’n succes dat Clark prompt een heel seizoen mocht draaien.

Zelf kruipt hij in de huid van Don, een 29-jarige neuroot die besluit om in het huis van zijn overleden grootmoeder te gaan wonen. Daar loopt hij Edward (ofte Eddie) (David Armand) tegen het lijf, de vroegere verzorger van zijn oma. Opdat de woonkosten niet de pan uit zouden swingen besluit Don op zoek te gaan naar een huurder met wie hij de hoge kosten kan delen. Die blijkt te luisteren naar de lieftallige naam Abby (Sinead Moynihan), geen vreemde voor Don. Ooit was ze namelijk zijn jeugdliefje en hij heeft vandaag de dag nog steeds verlangens voor zijn oude vlam. Enig euvel in het verhaal: ze heeft een relatie met de antipathieke Karl (Finlay Robertson).

Maar relationele afgunst is niet het enige waar Don mee kampt. Zo heeft hij een zeer actieve fantasie, die geregeld op hol durft slaan en die hem voortdurend in de richting duwt van dingen die hij beter niet zou zeggen of doen. De mix van realiteit en datgene wat er zich in Dons hersenpan afspeelt, levert de zuurstof voor deze speelse reeks die ondanks zijn stoute opzet evenwel vrij braafjes blijft. Clark gaat voor ludieke grappen en komische situaties, die nooit kwetsen of aangebrand aandoen, maar eenvoudigweg amuseren. Een goeie keuze, zowaar, want als sitcom werkt dit uitstekend en liggen de lachsalvo’s immer op de loer.

Clark blijkt bovendien niet enkel een begenadigd scribent, ook als het hoofdpersonage kwijt hij zich uitstekend van zijn taak. Maar het is de niet altijd even uitstaanbare Karl - schitterend vertolkt door Finlay Robertson - die als personage het meest losmaakt bij de kijker. En dan vooral vanwege de ideeën die Don daar wel eens over heeft. ‘How Not To Live Your Life’ is origineel qua opzet, duurt niet lang en weet vooral dat het publiek op grappen wacht. Een kamerbrede glimlach zal dan ook je deel zijn. Geinige reeks, waarvan in de loop van 2009 ook een tweede seizoen werd uitgezonden. En dit jaar heeft producerende zender BBC alweer een derde reeks besteld.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray