Zoeken

My One And Only

  • Cinevision.be/nl quoteert My One And Only met een 2/5
  • Regisseur: Richard Loncraine
  • Cast: Renée Zellweger, Kevin Bacon, Logan Kerman, Chris Noth
  • Genre: Drama
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-12-2009
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "My One And Only"

Ja, het is wel degelijk de zongebruinde George Hamilton (wiens fijnste film de Draculaparodie ‘Love At First Bite’ uit 1979 is) die op de titelrol van ‘My One And Only’ prijkt als uitvoerend producent. De reden daarvoor is niet ver te zoeken: de film is (losjes) gebaseerd op Hamiltons jeugdjaren, toen hij na de scheiding van zijn ouders met zijn moeder doorheen Amerika trok, op zoek naar een eigen huis en een plek onder de zon. En het eindigt allemaal met het studiocontract dat hij begin jaren vijftig bij MGM wist te versieren.

De vader van George Hamilton (de alias in de film is Devereaux) was de bandleider Spike (Kevin Bacon). Gezien zijn vele avontuurtjes was het vrij logisch dat het huwelijk met Georges moeder Anne (Zellweger) geen lang leven beschoren is. Zijn moeder besluit om George en zijn halfbroer mee te nemen op een roadtrip in een statige Cadillac, in de hoop onderweg een nieuwe echtgenoot aan de haak te slaan. Helaas voor haar blijken de manspersonen die ze ontmoet niet meteen de meest joviale of betrouwbare types...

Het was de bekende tv-persoonlijkheid en producer Merv Griffin (hij stond mee aan de wieg van wereldwijde televisiehits als ‘Rad Van Fortuin’ en ‘Waagstuk’) die in de jaren zeventig het idee kreeg om Hamiltons jeugdherinnering in een film te gieten. Het project geraakte echter niet van de grond. Geduld is schijnbaar een mooie zaak in Hollywood, daar de film bijna twintig jaar na conceptie toch werd gemaakt, zij het met stille trom. In Amerika sloop de film schoorvoetend in de zalen, en in de meeste Europese landen stond hetzelfde lot te wachten, als hij al niet rechtstreeks op dvd werd uitgebracht.

Op zich is die beperkte release niet verwonderlijk: erg veel mensen zullen er niet zitten wachten op een jaar uit het leven van George Hamilton, zelfs niet als Renée Zellweger de cast mag aanvoeren. Toch is zij niet de echte centrale as van ‘My One And Only’: die eer is weggelegd voor de jonge Logan Lerman, die in de huid van de opgroeiende George Hamilton kruipt. Lerman is momenteel nog een nobele onbekende, maar dit kan veranderen na de release van Chris Columbus’ fantasy-verfilming ‘Percy Jackson & The Olympians’ waarin hij de titelrol vertolkt. Lermans vorige substantiële rol was die van Christian Bales zoon in ‘3:10 To Yuma’.

Hoeveel van Hamiltons jeugdherinnering echt is, en hoeveel kilo zoutkorrels in het verhaal slopen, is niet echt te achterhalen. Waargebeurd of niet, ‘My One And Only’ heeft niet zo veel relevantie en blijft een iets te voorspelbaar coming of age-verhaal. Regisseur Richard Loncraine heeft het vaak moeilijk om de juiste toon te vinden tussen drama en komedie (let op de knullige manier waarop Chris Noth over een halssnoer struikelt), waardoor de prent als mossel noch vis de eindstreep haalt. Al dient gezegd dat de reconstructie van het Amerika in de fifties er onberispelijk uitziet. Wie op zoek is naar blinkende bolides, geföhnde kapsels en retro-uithangborden weet meteen welk echt lekkers in ‘My One And Only’ verscholen zit.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray