Zoeken

Red Cliff (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Red Cliff (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: John Woo
  • Cast: Tony Leung, Takeshi Kaneshiro, Fengyi Zhang
  • Genre: Actie
  • Duur: 148 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 13-01-2010
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Red Cliff (Blu-ray)"

Merkwaardig: op de piek van zijn carrière - hij had net het drieluik instant-klassiekers ‘The Killer’, ‘Bullet In The Head’ en ‘Hard Boiled’ op zijn conto geschreven - verliet John Woo in 1992 China om zijn heil te zoeken in the land of milk and honey. Met succes wist hij zich daar tussen de grote actieregisseurs te nestelen (‘Face/Off’ is een classic!), maar toch kan je moeilijk ontkennen dat zijn ster de laatste jaren tanende is. Vijf jaar na de financiële aderlating ‘Paycheck’ keerde de actiesensei terug naar zijn heimat om er wellicht z’n meest epische film to date te draaien: ‘Red Cliff’.

De spektakelmosterd haalde de Chinese virtuoos ditmaal bij de geschiedenis van zijn eigen land. Het verhaal van de rode kliffen is gebaseerd op het historische ‘Romance Of The Three Kingdoms’, een 13de-eeuws verslag van één van de grootste veldslagen die China ooit gekend heeft. We schrijven het jaar 208. Het land van Wu wordt door militaire leider Cao Cao en z’n leger binnengedrongen, waarop de leider van dat land, Sun Quan, steun zoekt bij zijn grote rivaal Liu Bei. Maar zelfs met hun beide troepen tezamen is het geen sinecure om op te boksen tegen die van Cao Cao. Tot de briljante strateeg Zhou Yu met een oplossing komt.

Met een budget van 80 miljoen dollar - peanuts als je ’t vergelijkt met wat Jim Cameron of Michael Bay zoal investeren - is ‘Red Cliff’ de duurste Chinese productie ooit. En of het de moeite loonde! Lokaal bracht enkel het eerste deel al zóveel geld op dat ‘Titanic’ als box office nummer één onttroonde. Het eerste deel? Correct. In China werd het verhaal in twee episodes ontvouwd, die samen zo’n vijf uur overspannen. De internationale markt moet het stellen met de versie die je ook op deze Blu-ray-uitgave aantreft: een samentrekking van de twee luiken, die afklokt op net iets minder dan 2,5 uur. Dat daardoor bepaalde plotbochten geforceerd (en vooral out of the blue) aandoen, mag niet verbazen.

Maar wie heeft er bij een John Woo-film ooit écht wakker gelegen van het verhaal? In ‘s mans producties staan actie en spektakel centraal, en dat is hier niet anders. Logisch dus dat de getrimde versie zich vooral toespitst op dat vele visuele vuurwerk waarvan het duimen en vingers aflikken is. Hoogtepunten zijn er legio. De finale battle, een kroonstuk in Woo’s carrière, is beslist de knapste die ons netvlies passeerde sinds Cruise zich aan de zijde van de samoerai’s schaarde in ‘The Last Samurai’, maar ook het machtige shot waarbij Woo z’n camera in het zog van een overvliegende duif (wat had je gedacht?) plaatst is een waar meesterstuk.

Nodeloos om zeggen dat ‘Red Cliff’ vooral op Blu-ray tot zijn recht komt. Vergeet de poëtische beeldstormerij van Woo’s collega-style over substance-filmer Zhang Yimou, dit is the real deal. Een bijzonder beklijvende parel, die je tweeënhalf uur lang aan het scherm gebiologeerd houdt, wat ons meteen doet afvragen of die nog langere versie misschien wel Woo’s ultieme meesterwerk is. Voor de fan van het genre is het zeker jammer dat het oorspronkelijke duoluik niet te bespeuren is, maar dat doet niets af aan het feit dat dit spectaculaire strategische oogsnoepje een must is voor al wie van grote epen houdt. De klimaatverandering heeft Woo duidelijk goed gedaan.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray