Zoeken

ExTerminators

  • Cinevision.be/nl quoteert ExTerminators met een 2/5
  • Regisseur: John Inwood
  • Cast: Heather Graham, Jennifer Coolidge, Amber Heard
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-01-2010
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "ExTerminators"

Ooit lag de weg naar Hollywoodfaam open voor Heather Graham. Met puike titels als ‘Drugstore Cowboy’, ‘Twin Peaks’ en ‘Six Degrees Of Separation’ die de lente (lees: begin jaren negentig) van haar carrière kleurden en box office successen à la ‘Boogie Nights’ en ‘Scream 2’ wist de blondine zich een gestage, edoch logische loopbaan uit te bouwen. Waar het vervolgens precies fout is beginnen lopen, is dus erg moeilijk te bepalen. Maar met uitzondering van een bijrol in ‘The Hangover’ heeft Graham in de laatste acht jaar niks meer op haar palmares bijgeschreven dat haar status als rijzende ster herbevestigde. Ook ‘ExTerminators’ zal weinig stof doen opwaaien.

Centraal staat de sjofele accountant Alex (Heather Graham), die haar vriend thuis met een ander betrapt wanneer ze vroeger thuis is dan gewoonlijk (ze werd ontslagen). We treden niet in detail over Alex’ reactie hierop, maar het gevolg ervan is wel dat ze een door de wet opgelegde cursus woedebeheersing moet volgen. Tijdens zo’n sessie leert ze ondermeer Stella (Jennifer Coolidge) en Nikki (Amber Heard) kennen. Uiteindelijk slaan ze de handen in elkaar en richt het triumviraat een verdelgingsbusiness op. Waar ze dan zoal mee afrekenen? Mannen!

Filmmaker John Inwood mag dan al een nobele onbekende zijn in pelliculeland, in de tv-wereld is hij één van de drijvende krachten achter één van de grappigste - zoniet dé grappigste - ziekenhuisseries, die het kleine scherm haalden: ‘Scrubs’. Was hij daar in de hoedanigheid van director of photography initieel verantwoordelijk voor de look van de reeks, dan mocht hij later ook enkele afleveringen regisseren. Wie een beetje met de serie vertrouwd is, weet dat ze ondermeer uitblinkt door een strakke komische timing, dus is het logisch dat we ook van ’s mans debuut verwachten dat de geinige gensters er vanaf spatten. Driewerf helaas. Eerlijk is eerlijk echter: de fout ligt niet (enkel) bij de regisseur.

Het scenario van Suzanne Weinert, de vroegere assistente van Julia Roberts, puilt niet meteen uit van goeie grappen en het verhaalverloop kan je nauwelijks anders dan zeer voorspelbaar bestempelen. Wat vooral erg jammer is, gezien de niet onleuke premisse zich laat lezen als een zwartgallige komedie à la ‘Heathers’ en ‘Moordwijven’, zij het dan tegen een andere achtergrond. Weinert lijkt evenwel niet goed te weten waarheen ze wil met haar verhaal, waardoor het ook nooit vuur vat. De verschillende nevenplots bieden weinig soelaas.

Rest enkel nog de toegewijde hoofdactrices, die wel een pluim op de hoed verdienen. Heather Graham blijft een charmante speelster, al is ze dan in de Tinseltownschaduw terechtgekomen, en ook Amber Heard - een nieuwe rijzende ster, wiens opkomst niet van een leien dakje verloopt - vermaakt in wat ongetwijfeld de leukste rol om spelen moet geweest zijn. Jennifer Coolidge zal altijd de love her or hate her-actrice blijven zoals we ze kennen uit komedies in de stijl van ‘American Pie’, maar gelet op het karakter dat ze hier neerzet, sluit dat imago er vooral heel netjes bij aan. Best oké acteerwerk dus, maar de cast kan niet beletten dat ‘ExTerminators’ vooral aandoet als een kermis van gemiste kansen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray