Zoeken

It Might Get Loud (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert It Might Get Loud (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Davis Guggenheim
  • Cast: Jack White, The Edge, Jimmy Page
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-01-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "It Might Get Loud (Blu-ray)"

Gitaarvirtuozen The Edge, Jack White en Jimmy Page in één en dezelfde docu én toch gaat het niet over sex, drugs and rock ’n roll! Waarover dan wel? Over gitaren natuurlijk! ‘It Might Get Loud’ brengt drie meesters in hun vakgebied bij elkaar en zet vooral hun liefde voor het instrument dat ze al sinds hun prille jeugd bespelen extra in de verf. Dat levert een boeiend en interessant werkstuk op, dat echter de non-muziek-aficionado niet meteen zal beroeren. Maar dat is veeleer een vaststelling dan kritiek.

Deze documentaire hoort beslist tot de categorie waarbij je interesse in het onderwerp heel sterk je appreciatiegraad bepaalt. Het heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat regisseur Davis Guggenheim - eerder maakte hij ‘An Inconvenient Truth’, al gaat hij nu een minder politieke (en persoonlijkere) richting uit - zijn film ophangt aan één instrument. En dan in het bijzonder hoe slechts drie iconen in de wereld van rockende riffs ertegenaan kijken en welke rol het in hun leven heeft gespeeld en nog altijd doet. Die ‘beperkte inhoud’ fnuikt dan wel enigszins de kansen om het doelpubliek breed te trekken, maar het heeft als gevolg dat de echte liefhebber zich anderhalf uur lang kan laten onderdompelen in zijn passie.

Een waar plezier is het om in het gezelschap van bijvoorbeeld The Edge te vertoeven, die vertelt op welke manier hij bij supergroep U2, waar hij al ruim drie decennia deel van uitmaakt, terecht is gekomen. Dat toeval en geluk in het leven bepalende factoren zijn - waar je echter zelf niets aan kan doen - kan niet beter geïllustreerd worden. Ook in het zog van Jimmy Page (ofte: de man achter de fabuleuze ‘Whole Lotta Love’-riff) is het prettig volgen. Op muziekbeleving staat geen leeftijd, en op het spelen ook niet. En dan is er nog Jack White, de jonge spring-in-‘t-veld van The White Stripes en The Raconteurs, onder wiens dertigjarige knoken eigenlijk een oude bluesmuzikant schuil gaat.

Dat we in onze (blinde) liefde voor dit met een van het scherm druipende waardering voor deze drie iconen van hun generatie in beeld gezette muziekdocument finaal geen vierde ster uitreiken, heeft alles te maken met de apotheose. Een jamsessie van de drie moet het orgelpunt van de film worden, maar onze haren gingen niet helemaal rechtop staan. Waarom ook kozen de makers voor het nummer ‘The Weight’ van The Band? Een schitterende song, maar hebben U2, Led Zeppelin en The White Stripes dan niet voldoende tracks waarin de gitaar een hoofdrol vertolkt.

Niettemin blijft het een plezier om de drie muzikanten in de hoofdrollen gade te slaan en ook om ze elkaar te zien gadeslaan. Het werkt ook zo goed, vermoeden we, omdat de drie muzikanten niet meteen in elkanders verlengde liggen, maar elk op hun beurt een andere sound hebben ontwikkeld. De één al wat klassieker/experimenteler dan de andere. Guggenheim had nog een ruime keuze aan gitaristen die in deze docu aan bod hadden kunnen komen, maar of de mayonaise zo goed gepakt zou hebben als nu het geval is, blijft maar de vraag. Op papier lijken The Edge, Page en White niet samen te gaan. En dat maakt ‘It Might Get Loud’ nu precies zo interessant. Rock on!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray