Zoeken

The Young Victoria

  • Cinevision.be/nl quoteert The Young Victoria met een 3/5
  • Regisseur: Jean-Marc Vallée
  • Cast: Emily Blunt, Rupert Friend, Paul Bettany
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-01-2010
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Young Victoria"

Om maar meteen met de geschiedkundige Trivial Pursuit-deur in huis te vallen: de titel van langst regerende Britse monarch staat op naam van koningin Victoria. Maar liefst drieënzestig jaar (van 1837 tot 1901) zat zij op de troon, al bezet de huidige koningin Elizabeth II met voorlopig 57 bewindsjaren een meer dan verdienstelijke tweede plaats. ‘The Young Victoria’ spitst zich toe op de jeugdjaren van de recordhoudster, en zoekt vooral de genegenheid van fans van pakweg ‘The Other Boleyn Girl’ en niet zozeer die van de adepten van het stijfplechtige oeuvre van James Ivory.

Een goed op het scherm klevende Emily Blunt bijt zich met panache vast in de rebelse Victoria, en bewijst met haar vertolking dat ze niet moet onderdoen voor Keira Knightley, die eerder al in onder andere ‘The Duchess’ bewees goed te passen in het hoepelrokkengenre. Het eerste deel van de prent focust zich op de manier waarop Victoria aan het bewind is gekomen. Zonder slag of stoot ging dat geenszins. Als dochter van de hertog van Kent maakte ze aanspraak op de troon omdat haar oom koning William IV en zijn oudere broers geen wettige nakomelingen hadden. In afwachting van haar achttiende verjaardag wilde adviseur John Conroy (een alweer heerlijk vileine Mark Strong) Victoria’s moeder (Miranda Richardson) op de troon, om zo zelf de machtsgeile touwtjes in handen te hebben en Victoria onder de knoet te houden. Omdat William IV de pijp aan Maarten gaf toen Victoria al achttien jaar was, kon de dappere meid toch rechtstreeks op de troon.

Als koningin kwam ze vaak in het oog van politieke stormen terecht. De eerste minister Lord Melbourne (Paul Bettany) wierp zich op als persoonlijk adviseur, en die relatie groeide uit tot een publiek schandaal, daar het immers not done was om de monarchie en het politieke apparaat zo open en bloot met elkaar te verstrengelen. Temidden van het tumult slaagde Victoria er wel in om de man van haar leven te vinden na een min of meer gedwongen huwelijk met de Duitse prins Albert van Saksen-Coburg (Rupert Friend).

De Canadese regisseur Jean-Marc Vallée (‘C.R.A.Z.Y.’) bespaart niet op de traditionele kenmerken van het historische genre. Alles ziet er piekfijn verzorgd uit: let maar op de mooie compositie van een wel heel sterk met de waterpas bewerkte dinertafel. Toch injecteert hij ‘The Young Victoria’ eveneens met een hedendaagse look en feel, zonder daarom de postmoderne Sofia Coppola-toer op te gaan. Een slimme zet, daar de film hierdoor netjes in de kaart speelt van jongedames die door filmminnende moeders, grootouders en tantes zijn grootgebracht met de ‘Sissi’-films, en er stiekem dromend van een leven in statige paleizen geen graten in zien zich te identificeren met een jonge koningin met haar op de tanden.

Ook het scenario van Julian Fellowes (Oscarwinnaar voor ‘Gosford Park’) mag er zijn: de film slaagt er op vrij korte tijd in om zowel het historisch kader als Victoria’s romantische strubbelingen overschouwelijk te verhalen. Dat er om dramatische narratieve redenen links en recht een loopje wordt genomen met de geschiedkundige feiten is nauwelijks te vermijden, maar al bij al volgen Vallée en Fellowes de geschiedkundige letter dicht op de voet. Zowaar een meer dan aardig filmpje dus, deze ‘The Young Victoria’.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray