Zoeken

Up In The Air

  • Cinevision.be/nl quoteert Up In The Air met een 5/5
  • Regisseur: Jason Reitman
  • Cast: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-05-2010
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Up In The Air"

Puur toeval. Dat antwoordde regisseur Jason Reitman op de vraag of hij zich voor het verhaal van ‘Up In The Air’ misschien had laten inspireren door de huidige economische crisis. Sterker nog: de cineast zette de eerste letters van dit script zelfs al in 2002 op papier, toen er nog geen financiële rampspoed aan de orde was. Plots dienden echter ‘Thank You For Smoking’ en ‘Juno’ zich aan, wat maakt dat zijn nieuwste een hele poos in de schuif opgeborgen bleef. Maar toeval of niet: het feit dat ‘Up In The Air’ anno 2009 het levenslicht ziet, maakt ‘m ontegensprekelijk actueler. En herkenbaarder.

Clooney kruipt in de huid van Ryan Bingham, een crisismanager die in de economisch moeilijke tijden waarin ook de VS zich bevindt een job uitoefent die niet bepaald op veel dankbaarheid kan rekenen: hij ontslaat mensen, wiens bazen de cojones niet hebben om het zelf te doen. Ironisch genoeg wordt hij zelf ook rechtstreeks met die crisis geconfronteerd wanneer zijn bedrijf wil experimenteren met het ontslagen van mensen via een webcam, waardoor veel reiskosten bespaard kunnen worden. Ryan, die 322 dagen per jaar slijt in vlieghaventerminals en op hotelkamers en zich daar goed bij voelt, ziet deze nieuwe aanpak niet meteen zitten.

Twee vrouwen zetten Binghams leventje extra onder druk en dreigen hem uit z’n sociaal isolement te halen. Natalie (Anna Kendrick) is de jonge, ambitieuze drijvende kracht achter dat bezuinigingsplan, met wie Ryan een tour doorheen het land plant om haar aan den lijve te laten ondervinden dat zo’n automatisering van ontslagprocedures elk greintje menselijkheid wegneemt. Alex (Vera Farmiga) is dan weer Ryans vrouwelijke evenknie (“Think of me as you with a vagina”), een zakenlady met wie Ryan en route geregeld afspreekt en die ‘m doet inzien dat een relatie niet per definitie verstikkend hoeft te zijn.

Voor wie er nog aan twijfelt: Jason Reitman is één van de hotste regisseurs die het laatste decennium zijn neus aan het cinefiele venster stak. Met het accuraat de zeitgeist anno 2010 evocerende ‘Up In The Air’ scoort hij na z’n twee vorige films een hattrick waar menig Alexander Payne en Wes Anderson - deel uitmakend van dezelfde lichting jonge dramedy-wolven die ons de komende jaren wellicht nog een pak lekkers zal voorschotelen - jaloers op zou zijn. De mix van humor en drama die doorgaans Reitmans vertelsels tekent, is wederom uitstekend gedoseerd; met een hartveroverende tranche de vie als resultaat.

Het scenario mag dan al een tijdje stof vergaard hebben, Reitman is wel zo clever geweest het op te blinken en aan te passen aan de tijd waarin we ons nu bevinden. En daarin ging hij ver. Wanneer de gladde praatjes verkopende, maar diep binnenin eenzame Ryan en de ietwat naïeve Natalie mensen ontslaan, ziet u zelfs geen acteurs aan het werk, maar Amerikanen die recent hun baan kwijtraakten. De regisseur nodigde hen uit om voor de camera hun frustraties te uiten. Met dat in het achterhoofd is ‘Up In The Air’ een stuk dramatischer en graaft hij heel wat dieper dan de lichtvoetige mise-en-scène en het met fijne grapjes gelardeerde scenario (die fotokaart!) laten uitschijnen, want zwaar op de hand wordt het ondanks zijn thema’s nooit.

Maar het kloppende hart van de film is - nog meer dan het terecht bejubelde script - George Clooney, ofte: de Cary Grant van de 21ste eeuw. Met een door merg en been snijdende oprechtheid zet hij een karakter neer, waar we al heel gauw om gaan geven. Anna Kendrick (subliem in ‘Rocket Science’, op basis waarvan Reitman haar deze rol gaf) en Vera Farmiga zijn perfecte aangevers. Ze zijn de kers op een hoe dan ook onder de huid kruipende emo-taart. ‘Up In The Air’, het verhaal van een man die erachter komt dat zijn werk niet het enige is in het leven, is nu al één van de mooiste films van het jaar. Reitmans beste - en dat wil wat zeggen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray