Zoeken

The Horsemen (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Horsemen (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Jonas Åkerlund
  • Cast: Dennis Quaid, Zhang Ziyi, Clifton Collins Jr., Lou Taylor Pucci
  • Genre: Thriller
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-01-2010
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Horsemen (Blu-ray)"

‘Spun’ was dan misschien geen film voor iedereen, het visitekaartje dat Zweeds filmer Jonas Åkerlund ermee afgaf, liet wel vermoeden dat de man iets in zijn mars heeft. De hippe regiestijl die zijn debuut kenmerkte, sloot naadloos aan bij zijn vroegere werk als videoclipkunstenaar en bovendien bezorgde het hem een plaatsje in het Guinness-wereldrecordboek. ‘Spun’ blijkt immers de prent te zijn met de meeste edits in de filmgeschiedenis. Verrassend echter dat die ‘kijk-eens-wat-ik-allemaal-kan’-aanpak bij zijn tweede wapenfeit nergens te bespeuren is.

Åkerlund houdt het opvallend klassiek, wat maakt dat ‘The Horsemen’ als een doorsnee thriller uit de startblokken schiet. Op een ijskoude winterochtend wordt detective Aidan Breslin (Dennis Quaid) bij een wel zeer bizarre zaak betrokken: midden op een bevroren meertje bevindt zich een schaaltje met daarop een set uitgetrokken tanden. Niet veel later treffen Breslin en z’n partner een aan vleeshaken opgehangen vrouw aan, die in haar eigen bloed is gestikt. Wanneer een paar dagen later nog zo’n lijk in mysterieuze omstandigheden wordt aangetroffen (ditmaal een ophanging), lijkt de omvang van de zaak alsmaar toe te nemen.

Maar sporen vindt Breslin vooralsnog niet. Het enige waaraan hij zich kan optrekken, zijn de woorden ‘come and see’ die bij elke moord weer opduiken, hetzij geschilderd op een boom dan wel met bloed op de muur geschreven. Maar wat betekenen ze, en wat wil de moordenaar precies duidelijk maken? Uiteindelijk komt Breslin erachter dat die tekst rechtstreeks gelicht is uit het boek Openbaring uit het Nieuwe Testament en verband houdt met de profetie rondom de vier ruiters van de Apocalyps. Maar wat kan hij doen om de moorden te stoppen? Het antwoord bevindt zich nochtans pal voor zijn neus, al kan je het hem niet kwalijk nemen dat hij die denkpiste niet volgt.

Het venijn van ‘The Horsemen’ zit ‘m in de staart. Net zoals zoveel thrillers de dag van vandaag heeft ook deze een twist, maar eveneens zoals vaker laat die zich eenvoudig voorspellen, al hoop je immer dat de makers nooit dat evidente (en tevens ridicule) pad zullen bewandelen. Helaas dus. Bovendien is het ook niet helemaal duidelijk welk punt Åkerlund en ‘Doom’-scribent Dave Callaham exact willen maken en wie ze daarmee trachten aan te spreken. Vanuit welke insteek je dat punt echter benadert, maakt niet uit, want het haalt de film hoe dan ook onderuit. We wagen ons niet aan spoilers, maar je kan er zeker van zijn dat wenkbrauwgefrons ook uw deel zal zijn.

Wat rest, is een aan ‘The Silence Of The Lambs’, ‘Seven’ en zelfs ‘Saw’ schatplichtige thriller die geen van zijn voorbeelden nog maar weet te benaderen. Niet dat de makers van ‘The Horsemen’ dat voor ogen hadden wellicht, maar een beetje meer ambitie had de prent geen kwaad gedaan. De enige die op niveau presteert, is hoofdacteur Dennis Quaid, die als acteur waardig lijkt te verouderen en de rol van door het leven getormenteerde flik (overleden vrouw, getroebleerde relatie met zijn zoons) zeer geloofwaardig inkleedt. Een Oscar zal hij er niet meteen voor winnen, maar op z’n eentje zorgt hij er wel voor dat je geïnteresseerd blijft in de afloop.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray