Zoeken

De Storm (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert De Storm (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Ben Sombogaart
  • Cast: Sylvia Hoeks, Barry Atsma, Dirk Roofthooft
  • Genre: Drama
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-01-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "De Storm (Blu-ray)"

De meest succesvolle Nederlandse regisseur van dit ogenblik is ontegensprekelijk Ben Sombogaart, die met ‘De Tweeling’, ‘Kruistocht In Spijkerbroek’ en ‘Bride Flight’ op iets meer dan vijf jaar tijd drie topverdieners op zijn conto schreef. Niet verwonderlijk dus dat producent Johan Nijenhuis (‘Costa!’, ‘Volle Maan’) hem een budget van ruim zes miljoen euro toevertrouwde voor ‘De Storm’, een groots opgezette rampenfilm die zich afspeelt tegen de achtergrond van de watersnoodramp van 1953, die 1.800 levens kostte en 100.000 mensen dakloos maakte.

We schrijven Zeeland. Julia (Sylvia Hoeks) heeft het als jonge, ongehuwde moeder met een baby niet makkelijk, want haar diepgelovige dorpsgenoten kunnen dat zondig gedrag maar moeilijk tolereren en laten dat ook regelmatig blijken. Zelfs Julia’s vader (Dirk Roofthooft) vertoont geen interesse in z’n kleinzoon. Dan steekt er plots een zware noordwesterstorm op, die de dijken doet breken en zo het water vrije toegang geeft tot de polders. Julia ziet met lede ogen toe hoe haar moeder en zus een verdrinkingsdood sterven en hoe ze zelf van haar baby wordt weggerukt en door het water wordt meegesleurd. Wanneer de jonge mama door sergeant Aldo (Barry Atsma) gered wordt, zet ze samen met hem de zoektocht in naar haar baby.

Het bleek voor Sombogaart nog geen sinecure om een geschikte filmlocatie te vinden; zo zagen de inwoners van Stavenisse, waar de opnames gepland waren, het niet zitten om van dichtbij herinnerd te worden aan de ramp die 57 jaar geleden veel slachtoffers eiste in hun dorp. De polder die speciaal voor de film onder water werd gezet, bevindt zich in het Vlaamse Tielrode. Je kan het de inwoners van Stavenisse bezwaarlijk kwalijk nemen dat ze hun grieven op tafel gooiden als je het eindresultaat bekijkt. De knapste verwezenlijking van ‘De Storm’ is immers de ramp zelf, een hoogstandje dat met de hulp van effectenstudio Hectic Electric bovendien aan spanning én realisme wint.

De makers bezondigen zich echter aan dezelfde fout als hun Amerikaanse evenknieën, voor wie ‘De Storm’ technisch maar weinig moet onderdoen. Jammer genoeg hebben ze ook de onhebbelijkheid overgenomen om ervan uit te gaan dat visuele verbazing de scenariomanco’s - die er in overvloede zijn - doet vergeten. Het dertien-in-een-dozijn-verhaaltje weet nooit echt vuur te vatten, de bordkartonnen personages raken je koude kleren niet en de dramatische twist is er één die je van zover ziet aan komen varen (in dit geval toch) dat ze volledig doel mist.

Sylvia Hoeks, die tv-kijkers wellicht zullen herkennen uit de populaire en niet eens zo slechte serie ‘Vuurzee’, staat daarbij uitermate suf te acteren, terwijl posterknul Barry Atsma helemaal niets van het talent etaleert waarover hij beschikt (‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’). Het mag dan ook niet verwonderen dat ze finaal worden weggespeeld door de spectaculaire (digitale) effecten die wel met opgeheven hoofd de aandacht mogen opeisen. Sombogaart blijft een interessant filmmaker, alleen hebben we hem veel liever als hij de actie ten dienste stelt van zijn verhaal (zoals bij ‘Bride Flight’ bijvoorbeeld) en niet omgekeerd.

Extra’s (Blu-ray): een zeer uitgebreide en leerrijke making of, aangevuld met een nog eens ruime blik achter de schermen geeft je een stevige inkijk in het tot stand komen van deze productie. Ook gespot tussen het bonusmateriaal: de videoclip van ‘Geef Nooit Op’, de iets te veel naar emo neigende themasingle van Bløf.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray