Zoeken

The Brothers Grimm

  • Cinevision.be/nl quoteert The Brothers Grimm met een 1/5
  • Regisseur: Terry Gilliam
  • Cast: Matt Damon, Heath Ledger, Peter Stormare
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum: 05-10-2005
  • DVD: 03-05-2006
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Brothers Grimm"

Pure compassie; we kunnen wat we voelden bij het aanschouwen van ‘Lost In La Mancha’ niet treffender omschrijven. In de documentaire, die uitdraaide tot een unmaking of ‘Don Quichote’, zagen we hoe cineast Terry Gilliam af te rekenen kreeg met overvliegende helikopters, onverwachte hagelstormen, zieke castleden en veranderende locaties.

Chique dat de man echter niet op z’n lauweren rustte, maar meteen begon aan ‘The Brothers Grimm’, een van fantasierijke shots uitpuilende avonturenkomedie over het legendarische sprookjesschrijversduo. Des te jammer is het dan ook dat z’n nieuwste boreling een volstrekt onplezant, dodelijk saai, van slechte effecten doordrenkt pretentieproject geworden is, waarin Gilliam scène na scène probeert te bewijzen wat hij toch allemaal uit z’n artistieke mouw kan schudden.

Voor de hoofdrollen deed hij een beroep op de razend populaire Matt Damon en Heath Ledger, die z’n in het slop geraakte carrière de afgelopen maanden nieuw leven inblies. Beide acteurs lopen er verwaarloosd bij en voelen zich duidelijk niet op hun gemak als magische helden, die eens geportretteerd worden als oplichters en dan weer als hyperpopulaire volkshelden. Gilliam schippert voortdurend tussen goed en kwaad of tussen rationaliteit en waanzin dat het een lieve lust is; het resultaat is echter dat ‘The Brothers Grimm’ mossel noch vis is en nooit weet te overtuigen. De grappen zijn tenenkrommend slecht, het avontuur is kitscherig slecht in beeld gebracht en de clichés stapelen zich torenhoog op. Maar dat is nog niets vergeleken met de onnoemelijk kinderachtige finale, waarin Gilliam al z’n verzamelde sprookjesfantasie uit de kast haalt. En dan mogen de fans nog bij hoog en laag beweren dat we het allemaal met een korrel zout moeten nemen en dat dergelijk onrealisme niet meer dan logisch is bij dergelijk spektakel, dat is nog geen reden om je te beroepen op de vertrouwde stereotypen.

Maar misschien behoren we helemaal niet tot de doelgroep van ‘The Brothers Grimm’ en heeft Terry Gilliam in wezen een veredelde kinderfilm gemaakt; alleen twijfelen we er dan aan of de jongere kijkertjes enig plezier zullen beleven aan dit idiote en enerverende schouwspel!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray