Zoeken

The Mask Of Zorro (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Mask Of Zorro (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Martin Campbell
  • Cast: Antonio Banderas, Catherine Zeta-Jones, Anthony Hopkins
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 136 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-01-2010
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Mask Of Zorro (Blu-ray)"

Twaalf jaar geleden liepen de bioscopen aardig vol voor ‘The Mask Of Zorro’, een film met meer dan een knipoog naar de matineeserials waar Hollywood lange tijd een patent op had. Een echte tand des tijds doorstane klassieker is het niet geworden, zelfs al was de wereldwijde opbrengst van 250 miljoen dollar (uiteraard) meer dan voldoende om (zij het pas zeven jaar later) de sequel ‘The Legend Of Zorro’ het levenslicht te gunnen. 

Oorspronkelijk was Robert Rodriguez uitverkoren om de avonturen van Don Diego de la Vega nieuw leven in te blazen, maar bij Sony vonden ze diens aanpak en scenario te bloederig en niet kindvriendelijk genoeg. En met Steven Spielberg aan boord als een van de producenten moest en zou de nieuwe Zorro familievriendelijk zijn. Een verstaanbare keuze, daar Zorro bij het grote publiek in de eerste plaats bekend was van de generatiekloofdichtende populaire Disneytv-reeks met Guy Williams. Spielberg klopte (na een tip van Stanley Kubrick) zelfs aan bij de Spanjaard Julio Medem om de regie op zich te nemen, maar die bedankte voor de eer, daar hij zijn carrière vooral (om niet te zeggen uitsluitend) met persoonlijke projecten wil uitbouwen.

Uiteindelijk nam Martin Campbell (die toen net de Bondfilm ‘GoldenEye’ had gedraaid) plaats op de regisseursstoel, waarmee werd gekozen voor een veilige en vakkundige oplossing. Ook de casting was slim: Antonio Banderas is nagenoeg perfect als zwartgemaskerde gentlemen-wreker, Anthony Hopkins zorgt voor extra cinefiel plezier en Catherine Zeta-Jones is schitterend getypecast als Zuiderse schone die het hoofd (en andere ledematen) van de titelheld op hol doet slaan.

Het is trouwens Hopkins die de originele Zorro vertolkt, en niet Banderas. Die kruipt in de huid van de soms iets te schalkse ruiter Alejandro Murrieta die door Don Diego De La Vega (Hopkins dus) wordt opgeleid om de corrupte gouverneur Montera (Stuart Wilson) een hak te zetten. Rotte tomaten en uitgestoken wijsvingers zijn hier trouwens gepast, want de rotzak vermoordde zowaar Don Diego’s vrouw, brandde zijn huis plat en ontvoerde zijn dochter. ‘The Mask Of Zorro’ laat zich bekijken als een geolied wraakverhaal, maar Campbell gaat nergens de Mel Gibson-toer op: het zijn het avontuurlijke cachet en de actievolle taferelen die van de film een alle leeftijdslagen bereikende crowdpleaser maken. De scène waarin Banderas Zeta-Jones uitkleedt met zijn zwaard werd her en der zelfs uitgeroepen tot een van de meest erotische scenes van de jaren negentig. Al is ze eigenlijk te vergelijken met pakweg de pottenbakscène uit ‘Ghost’, en is het hoofdzakelijk de brave suggestie die voor de klassieke status zorgt.

Wie de ware magie van de swashbucklers wil voelen, richt zijn pijlen best ook op het klassieke oeuvre van onder meer Errol Flynn, Douglas Fairbanks of Burt Lancaster. Die echte anything goes-mentaliteit ontbreekt immers wat in deze Zorro-update waarin het magere scenario toch wat te breed wordt uitgesmeerd. Maar ‘The Mask Of Zorro’ is en blijft meer dan passabel entertainment, zeker in nagenoeg perfecte thuisbioscoopomstandigheden.

Extra’s (Blu-ray): De blu-ray bevat een aanzienlijk aantal extra’s. Martin Campbell praat enthousiast zijn audiocommentaar vol, er zijn verwijderde scènes, een triviatrack en de drie kwartier durende documentaire ‘Unmasking Zorro’.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray