Zoeken

Wolf (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Wolf (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Mike Nichols
  • Cast: Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, James Spader, Christopher Plummer
  • Genre: Thriller
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-01-2010
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Wolf (Blu-ray)"

Over goede timing gesproken: in hetzelfde jaar dat ‘The Wolf Man’ z’n rentree naar het grote scherm maakt, verschijnt Mike Nichols’ variant op het welbekende wolvenepos op Blu-ray. Meteen de ideale gelegenheid om deze onderschatte classic de opwaardering te schenken waar die al sinds zijn release in 1994 recht op heeft. Naar verluidt liep hoofdrolvertolker Jack Nicholson twaalf jaar lang te lobbyen om het scenario van zijn goede vriend Jim Harrison verfilmd te krijgen. Laat het dus niet verbazen dat de rol ‘m werkelijk op het lijf geschreven is.

Will Randall speelt-ie, hoofdredacteur van een uitgeverij. Maar nu de firma overgenomen is door een rijke industrieel (Christopher Plummer) blijkt zijn job op de helling te staan. Ieder mens zou daarmee al kopzorgen genoeg hebben, maar Will heeft ook nog andere katten te geselen. Zo werd hij een paar dagen voor het nieuws omtrent zijn baan gebeten door een wolf, en die knauw heeft meer impact op Wills leven dan hij zelf ooit voor mogelijk had gehouden. Plotsklaps heeft hij geen bril meer nodig om teksten te redigeren, ruikt hij wanneer één van zijn collega’s als ontbijt de keel met tequila gesmeerd heeft én hoort hij een telefoon rinkelen, die ruim een kilometer verder overgaat.

Het interessante aan ‘Wolf’ is dat je hem moeilijk in een hokje kan plaatsen. Hoewel de film bepaalde elementen overneemt uit klassieke weerwolfvertelsels (de betekenis van volle maan, paarden die op hol slaan, de fysische veranderingen van het hoofdkarakter) heeft Nichols opvallend weinig aandacht voor het horroraspect van zijn verhaal. De weinige echte gruwelmomenten van de film voelen niet zo geïnspireerd en lijken meer op verplichte nummers. De veelbesproken finale voelt zelfs helemaal aan als een verplicht nummer. Jammer dat het originele einde, dat op testscreenings op boe-geroep werd onthaald, niet bij de extra’s terug te vinden is.

Nichols’ aanpak mag ‘m dan een onvoldoende als horrorfilmer opleveren, het zorgt er onrechtstreeks wel voor dat zijn versie boven heel wat van zijn collega’s uitsteekt. Zo analyseert hij vooral wat er zou gebeuren als een New Yorkse zakenman onverwachts in een wolf zou transformeren. In de begaafde handen van de maker van pareltjes als ‘Who’s Afraid Of Virginia Woolf?’, ‘The Graduate’ en ‘Working Girl’ levert dat een messcherpe satire op het kantoorleven op, die je eerder aan het gniffelen dan aan het huiveren brengt. Hoewel er niet erg veel spannends gebeurt, houdt Nichols het tempo toch strak aan de hand van een Hitchcockiaanse sfeer die zich in de tweede helft nadrukkelijker manifesteert.

Dat maakt van ‘Wolf’, meer dan vijftien jaar na zijn release, nog steeds een boeiende zit, eveneens te danken aan de verbluffende acteerprestatie van Jack Nicholson, die ondanks Mike Nichols’ voorliefde voor het theatrale zijn gebruikelijke tics en trucjes tot een minimum beperkt en één van de meest subtiele vertolkingen uit zijn carrière neerzet. Ook de acteurs in bijrollen schitteren zonder uitzondering, met speciale vermeldingen voor ondermeer de uitdagende Michelle Pfeiffer als intrigerende love interest en James Spader als Nicholsons rechtstreekse concurrent; op kantoor en daarbuiten. Een meesterstuk is deze horrorsatire net niet, maar miskend? Dat zeker!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray