Zoeken

Fifty Dead Men Walking (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Fifty Dead Men Walking (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Kari Skogland
  • Cast: Jim Sturgess, Ben Kingsley, Rose McGowan
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-01-2010
  • Distributeur Blu-ray: Indies HE
Bekijk de cover van de film "Fifty Dead Men Walking (Blu-ray)"

Sommige levenslopen smeken er bijna om op het witte doek (of een blinkend schijfje met digitale opslagcapaciteiten) terecht te komen. Eén van de gelukkigen die zijn filmische strepen heeft verdiend, is Martin McGartland, die tussen 1987 en 1991 als infiltrant binnen het IRA informatie doorspeelde over potentiële (moord)aanslagen aan de Britse autoriteiten. De tol die hij voor dit alles moet betalen is niet voor de poes daar de dappere man momenteel nog steeds ondergedoken leeft. 

McGartland (Jim Sturgess) groeide op in Belfast toen de strijd tussen het IRA en de Britten er escaleerde in de jaren tachtig. McGartland was niet vies van een vechtpartij of het verhandelen van gestolen goederen, en liep logischerwijs in de kijker van het IRA dat op de uitkijk stond voor jonge herrieschoppers die ze konden inlijven. Al dan niet toevallig zetten ook de Britten hun zinnen op McGartland, en de ‘special branch’ (belichaamd door Ben Kingsley) slaagde erin hem als verklikker binnen het IRA te laten infiltreren. Enerzijds omdat McGartland niet echt opgezet is met het brutale geweld van het IRA, anderzijds omdat de infiltratieopdracht hem een auto en geld oplevert. Is het in het begin nog vrij makkelijk voor Gartland om de Britten op de hoogte te brengen van geplande IRA-acties, hoe hoger hij opklimt binnen de organisatie, hoe gevaarlijker het wordt. McGartland wordt meer dan eens geconfronteerd met een verscheurend dilemma: zijn eigen leven en dat van zijn gezin veilig stellen of het in de waagschaal gooien voor onbekenden…

In 1997 beschreef McGartland zijn wedervaardigheden in het autobiografische boek ‘Fifty Dead Men Walking’, een titel die slaat op het aantal mensen dat hij heeft gered door informatie naar de Britten te lekken. De verfilming blijft trouw aan de tijdsgeest van de zogeheten Troubles en aan de rol van McGartland, maar is grotendeels slechts losjes geïnspireerd op het boek, en kiest nogal eens voor verzonnen of bijgekleurde personages en gebeurtenissen. Wat wel meer gebeurt bij de filmische vertaling van ware feiten.

Als film biedt deze ‘Donnie Brasco In Belfast’ te weinig verrassingen om continu te boeien. In hoofdzaak krijgen we te verwachten scènes waarin de infiltrant zijn gang kan gaan afgewisseld met die waarin de grond te heet onder de voeten wordt. De Canadese regisseuse Kari Skogland weet niet echt in welke stijl ze het verhaal wil verpakken: soms stuurt ze de film in de richting van het thrillergenre, op andere momenten legt ze de dramatische nadruk vooral op McGartlands gezinsleven, maar echt samenklitten doet het maar sporadisch. De centrale relatie tussen McGartland en zijn beschermheer Fergus (Ben Kingsley, uitgerust met de juiste kop en pruik voor de rol) is niet meteen op het scherpst van de snee gefilmd, en echt opgejaagd ziet het duo er niet uit. Daarnaast verschijnen of verdwijnen personages te pas en te onpas. Vooral Rose McGowan als Ierse femme fatale loopt er voor spek en bonen bij.

Uiteindelijk is ‘Fifty Dead Men Walking’ vooral de film van Jim Sturgess, die bewijst dat hij met de nodige bravure een film kan dragen, en dat hij een van de meest beloftevolle jonge acteurs van dit moment is. Al wisten wij dat natuurlijk al na zijn aandachtvragende en -krijgende vertolking in het schitterende ‘Across The Universe’.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray