Zoeken

The Witches

  • Cinevision.be/nl quoteert The Witches met een 3/5
  • Regisseur: Nicolas Roeg
  • Cast: Anjelica Huston, Mai Zetterling, Jasen Fisher
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-01-2010
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Witches"

Wie Nicolas Roeg kent van classics als ‘Don’t Look Now’ en ‘Bad Timing’ zal het op de gelijknamige roman van Roald Dahl gebaseerde ‘The Witches’ niet meteen aan de eigenzinnige cultcineast linken. Dit huiverachtige jeugdavontuur is tegelijk zijn meest rechtlijnige en alzo toegankelijke film én de vreemde eend in de bijt op z’n bijzondere palmares. Toch maakte ‘The Muppets’-schepper én producent met dienst Jim Henson de juiste beslissing door Roeg de regie in handen in te geven, want die laatste maakte er een avontuurlijk visueel spektakel van.

Wanneer zijn ouders het tijdelijke voor het eeuwige verruilen, wordt de jeugdige Luke door z’n grootmoeder Helga uit Noorwegen meegenomen richting Engeland. Zo komt de jonge knaap met zijn oma terecht in een hotel in Cornwall, waar - zo ondervindt de nieuwsgierige telg immers zelf aan den lijve - tevens een groep heksen resideert, die een gruwelijk plan smeden om de wereld van alle kinderen te verlossen. Wat dat plan precies inhoudt? De heksen, aangevoerd door een gruwelijk opperexemplaar (Anjelica Huston), veranderen de kids simpelweg in muizen. Een lot dat ook de arme Luke te wachten staat.

‘The Witches’ draagt twintig jaar na dato enigszins de sporen van de tijd, maar toch is en blijft dit prettige jeugdgriezelcinema, dat vandaag de dag nog altijd jong en oud zal charmeren. Qua avonturenwaarde speelt deze heksenklassieker gretig leentjebuur bij andere toenmalige fantasy-huiverhits voor alle leeftijden, zoals daar zijn ‘Labyrinth’, ‘The Dark Crystal’ en zelfs ‘The Goonies’. De iets te jonge kijker zal mogelijk af en toe de ogen achter de handen willen verschuilen, maar Roeg, die niet te beroerd is om buiten de lijntjes te kleuren, weet uitstekend te doseren en blijft trouw aan de sfeer die ook al in Dahls roman op te snuiven was.

Al was die laatste niet bepaald opgezet met deze nochtans zeer succesrijke verfilming van één van zijn meest geliefde (kinder)boeken. Roeg bewaart dan wel de groezelige geest van de roman, wel veranderde hij het einde. En dat is best opvallend. Zonder in spoilers te verglijden, kunnen we stellen dat Dahls einde een pak somberder is en een happy end bewust uit de weg gaat. Roeg, die anders ook altijd net die weg kiest waar hij zijn publiek het meest mee choqueert, koos dan weer voor een publieksvriendelijk slot. Dahl kon dit naar verluidt zo weinig appreciëren dat hij met een megafoon naar de bioscoop trok om mensen af te raden naar de film te gaan.

Wie Dahls advies toen volgde, miste evenwel de schitterende rol die Anjelica Huston neerzet als de heks der heksen. Het plezier dat ze beleefde aan het vertolken van deze rol kan je zo van haar tronie aflezen. En ze had er duidelijk ook iets voor over, want voor de gedaanteswitch naar de Grand High Witch spendeerde ze telkens ruim acht uur in de schminkstoel. In een vroeg stadium werd ook Cher overwogen voor de rol, maar zij paste uiteindelijk om in ‘Mermaids’ mee te spelen. ‘The Witches’ is een miniclassic, die twee decennia na zijn release nog altijd gezien mag worden. Wat Roald daar ook van moge vinden!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray