Zoeken

World's Greatest Dad

  • Cinevision.be/nl quoteert World's Greatest Dad met een 3/5
  • Regisseur: Bobcat Goldthwait
  • Cast: Robin Williams, Daryl Sabara, Naomi Glick
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-01-2010
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "World's Greatest Dad"

Wie had ooit kunnen of durven denken dat Robin Williams de hoofdrol zou vertolken in een film geregisseerd door Zed uit de ‘Police Academy’-reeks. Bobcat Goldthwait, die dit komisch ‘icoon’ uit de jaren tachtig belichaamde, is immers uitgegroeid tot scenarist/regisseur van venijnige en bizarre komedies. Zijn debuut ‘Shakes The Clown’ uit 1991 ging over een aan alcohol verslaafde clown die niet meteen de beste kindervriend was (en waarin Williams trouwens een cameo vertolkte), en opvolger ‘Sleeping Dogs Lie’ (2006) verhaalde over een vrouw die een vroegere seksuele relatie opbiechtte… zij het eentje met een hond.

‘World’s Greatest Dad’ is dus niet de zoveelste goedgemutste familiekomedie met Williams die nog eens een hit probeert te scoren nu zijn carrière niet meer is wat die ooit was. Gelukkig maar, want Williams zit hier duidelijk beter in zijn vel dan in recente miskleunen als ‘RV’ en ‘License To Wed’. Waarmee Williams nog maar eens bewijst vooral te floreren als hij zijn tanden kan zetten in een rol met een donkere of amorele kant.

Williams kruipt in de huid van Lance Clayton, leraar poëzie op een middelbare school. Zijn studierichting is niet meteen de meest populaire, gezien er meer stofvlokken in het klaslokaal dwarrelen dan leerlingen. Ook niet populair: zijn vijftienjarige zoon Kyle (Daryl Sabara, de niet meer zo kleine koter uit de ‘Spy Kids’-trilogie). Kyle is een onuitstaanbare etter die zich op school gedraagt als een vulgaire lamzak, en zelfs weinig of geen respect toont voor zijn vader. Ja, je zou kunnen zeggen dat Kyle eigenlijk iemand is die je liever kwijt dan rijk bent… En dan is die dag er. Kyle komt om het leven na een fataal ingeschat spelletje wurgmasturbatie. Lance besluit om alles te ensceneren als zelfmoord en schrijft een afscheidsbrief waarvan iedereen denkt die van Kyle afkomstig is. Wanneer die brief wordt afgedrukt in de schoolkrant, ontstaat er zowaar een ware Kyle-cultus. De goegemeente raakt ontroerd door de ingetogen intelligentie van de schielijk overleden jongeman, en de perceptie haalt het op de werkelijkheid. Ook Lance wordt beter van de lijkenpikkerij: zeker wanneer hij zijn droom om als schrijver gewaardeerd te worden bewaarheid ziet en uitpakt met wat naar eigen zeggen Kyles dagboek is…

Bobcat Goldthwait maakt geen geheim van zijn obsessie voor controversiële humor. Het sterke van ‘World’s Greatest Dad’ is echter de subtiele ontroering die de op zich cynische thematiek in een ander daglicht zet. Hoe meer Lance geniet van zijn status als hippe vogel, hoe meer hij tot het besef komt dat hij Kyle toch mist, zelfs als was zijn zoon vaak de nagel van zijn doodskist. Goldthwait hamert er die moraal niet in, maar laat het kabbelend kronkelen. Een aanpak die werkt: de beste scène is zonder twijfel die waarin Lance het lichaam van zijn dode zoon vindt. Goldthwait verstopt de emoties dan wel onder een popliedje, de mokerslag komt aan. Niet in het minst omdat Williams op dat cruciale moment bewijst dat hij een niet te onderschatten acteur is.

Of hoe een film die initieel lijkt te grossieren in groteske tienerhumor, eigenlijk een aangrijpende kijk biedt op vaderschap, het najagen van dromen en het onvermijdelijke lot des levens. En oh ja, op zombiefilms en de carrière van Bruce Hornsby. Kortom, er zit meer in ‘World’s Greatest Dad’ dan je denkt. Check it out.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray