Zoeken

Alles Stroomt

  • Cinevision.be/nl quoteert Alles Stroomt met een 3/5
  • Regisseur: Danyael Sugawara
  • Cast: Anneke Blok, Wieger Windhorst, Ronald Top
  • Genre: Drama
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-01-2010
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Alles Stroomt"

Geen hechtere band dan die tussen een moeder en haar kind. En zeker niet wanneer de vaderfiguur reeds vroeg uit het leven van dat kind wegviel. ‘Alles Stroomt’ werpt een beeld op van zo’n relatie en toont hoe een minuscuul barstje tot een gigantische breuk kan escaleren. De eerste stap zetten in het goedmakingsproces blijkt zoals steeds weer de moeilijkste. Maar, zo zegt ook de titel van deze film, alles stroomt.

Deze debuutfilm van Nederlandse belofte Danyael Sugawara schiet evenwel feestelijk uit de startblokken, en daar is alle reden toe. Damiaan (Wieger Windhorst) heeft zonet het succesvolle resultaat van z’n eindexamen ter ore gekregen en dat wordt met mama Aleid (Anneke Blok) en enkele familieleden en vrienden gevierd. Onder de aanwezige gasten is ook Roel (Ronald Top), een avontuurlijke binnenschipper voor wie Aleid het na een babbel al meteen voelt vlinderen in de buik. Damiaan ziet er geen graten in; hij wil niet liever dan z’n moeder gelukkig zien. Maar Aleid gaat zo in haar nieuwe liefde op dat het contact met haar zoon - letterlijk en figuurlijk - verwatert.

Zo heeft ze geeneens in de smiezen dat Damiaan zijn kamer in huis inwisselt voor een kamer in een Amsterdams kraakpand. Aleid op haar beurt trekt in bij Roel. Het zint de nochtans geenszins kwaadwillige Damiaan niet dat zijn moeder plotseling op een boot woont en zich over Roels kroost uit een vroeger huwelijk bekommert. Terwijl die kids voor Aleid vaak ook een bron van ergernissen zijn. De voorheen zo goede band tussen moeder en zoon staat op het punt te breken. Wanneer zal er iemand die o zo moeilijke, eerste stap zetten?

Het viel te vrezen dat ‘Alles Stroomt’ veel trekjes zou vertonen van een tranendal. De niettemin getalenteerde scenariste Marieke van der Pol staat er immers om bekend de suikerpot bij de hand te hebben wanneer het op uittekenen van emoties aankomt. Een aanpak die bij epische vertelsels als ‘De Tweeling’ en ‘Bride Flight’ (de twee grootste scripts die ze al pende) beslist zijn vruchten afwerpt, maar bij een intiem familiedrama als ‘Alles Stroomt’ elk greintje oprechtheid de nek zou omwringen. Gelukkig dus dat de scribente het nu over een andere boeg gooit. Ze gaat voluit voor herkenbaarheid en humor, een combinatie die reeds vaker tot een succes leidde. Toch nog een puntje van kritiek: de (ongeloofwaardige) snelheid waarmee de neerwaartse relatiespiraal tussen moeder en zoon zich op gang trekt en steeds verder de emotionele dieperik in blijft evolueren, voelt niet altijd even reëel.

De goeie acteurs, met een immer imponerende Anneke Blok (‘Tiramisu’, ‘Alles Is Liefde’) overtuigend op kop, houden het niettemin recht. Ook nieuwkomer Wieger Windhorst komt geloofwaardig over als met zichzelf in de knoop liggende knaap. Je moet al een hart van steen hebben om niet eens een klein beetje ontroerd te raken door het evenwel niet geheel onvoorspelbare slot. Clichématig? Uit het leven gegrepen, zeggen wij. Een mooie Nederlandse speelfilm, schoon in zijn eenvoud.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray