Zoeken

Fragments

  • Cinevision.be/nl quoteert Fragments met een 2/5
  • Regisseur: Rowan Woods
  • Cast: Kate Beckinsale, Guy Pearce, Forest Whitaker
  • Genre: Drama
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum DVD: 19-01-2010
  • Distributeur DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "Fragments"

Wie kickt op veel bekend volk in een film, komt ongetwijfeld aan zijn trekken met ‘Fragments’. Passeren de revue: Kate Becksinsale, Forest Whitaker, Dakota Fanning, Guy Pearce, Jennifer Hudson, Embeth Davidtz, Jackie Earle Haley, Josh Hutcherson en Jeanne Tripplehorn. Genoeg namen en talent om zowaar een serieuze A-film mee te vullen. Dat is ‘Fragments’ niet geworden, maar het is wel een interessante, zij het niet volledig bevredigende dvd-titel.

De Australiêr Rowan Woods verfilmt een scenario dat zich bijna onloskomelijk laat vergelijken met Paul Haggis’ Oscarwinnende miniklassieker ‘Crash’. Het succes daarvan leidde inmiddels naar heel wat films waarin het leven van verschillende personages wordt getekend na een dramatisch voorval. En ‘Fragments’ past perfect in dit rijtje nakomelingen.

De tragedie die de personages verbindt is een schietpartij in een eethuis. Een man stapt er op een onzalige ochtend binnen, opent het vuur en pleegt daarna zelfmoord. Over het hoe en het waarom van deze tragedie krijg je niets te horen en kom je niets te weten. De focus ligt volledig op de gevolgen van de schietpartij en het effect dat die heeft op de overlevenden en de nabestaanden van de slachtoffers. Forest Whitaker vertolkt een man die wordt neergeschoten, maar slechts licht gewond is. Een sensatie waarmee hij niet weet hoe om te gaan, daar hij nog maar net te horen kreeg dat hij aan kanker lijdt. Dakota Fanning ziet hoe haar vader voor haar ogen wordt neergeschoten. Zij blijft ogenschijnlijk kalm onder de gebeurtenissen, en zoekt haar heil in fanatieke religie om de shock te verwerken. Guy Pearce is een chirurg die het eethuis verliet luttele seconden voor de schietpartij (hij hield zelfs de deur open om de moordenaar binnen te laten). Zijn onvermogen om het drama te verwerken vervreemdt hem van zijn vrouw. Kate Beckinsale is dan weer een serveerster en alleenstaande moeder die een relatie met Guy Pearce najaagt.  

Veel mensen dus die proberen verder te gaan met hun leven nadat ze allemaal onherroepelijk zijn getekend door de kogelregen. Zij het dat de film geen genoegen neemt met voor de hand liggende littekens. De handelingen van de personages zijn in de meeste gevallen nogal vergezocht om mee te surfen op het pad dat Woods en scenarist Roy Freirich uittekenen. Dat een schietpartij van dichtbij meemaken naar trauma’s leidt, daar kunnen we inkomen. Maar de kronkels van ‘Fragments’ zijn vaak toch een brug te ver. Zo gaat Whitaker zijn nieuw gevonden geluk in Las Vegas aan de goktafel beproeven, verwaarloost Beckinsale haar zoontje en wil ze met zoveel mogelijk mannen de koffer induiken en gebruikt Pearce zijn vrouw als proefkonijn voor medicijnexperimenten. Bizarre truken van de foor die er voor zorgen dat je als kijker snel van de personages vervreemdt en het je uiteindelijk niet meer interesseert hoe ze hun persoonlijke demonen willen temmen. 
 
Ook de te zware symboliek werkt niet: in Amerika werd de film oorspronkelijk uitgebracht als ‘Winged Creatures’, en die gevleugelde creaturen (ja, er is een verwijzing naar engelen) zijn overvloedig aanwezig (een vlinder, een vogel, een telegeleide helicopter, …), maar veel voegt die beeldspraak niet toe. Hetzij een hoogdravende air waar de rest van de film toch te weinig substantie voor heeft.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray