Zoeken

Oberst Redl

  • Cinevision.be/nl quoteert Oberst Redl met een 3/5
  • Regisseur: István Szabó
  • Cast: Klaus Maria Brandauer, Hans Christian Blech, Armin Mueller-Stahl
  • Genre: Drama
  • Duur: 145 minuten
  • Releasedatum DVD: 19-01-2010
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Oberst Redl"

István Szabó is de enige Hongaarse regisseur in de geschiedenis die de Oscar voor beste buitenlandse film in de wacht sleepte. Dat deed hij in 1981 met zijn meesterwerk ‘Mephisto’, een film die hij nooit meer zou overtreffen, al was het lang niet de laatste keer dat zijn films op internationale filmfestivals dan wel andere prijsuitreikingen in de lauwerkransen vielen. Deze ‘Oberst Redl’ kreeg internationaal ook veel bijval en enkele jaren terug regisseerde hij Annette Bening nog naar een Oscarnominatie in (het Engelstalige) ‘Being Julia’.

Maar de meest iconische films op Szabó’s palmares staan tegelijk symbool voor z’n meest vruchtbare samenwerking in de loop der jaren, namelijk die met acteur Klaus Maria Brandauer. De triptiek die hij met Brandauer opnam, vatte aan met dat eerder vermelde ‘Mephisto’, waarin de Oostenrijkse acteur in de huid kroop van een toneelacteur die door z’n vriendschap met een nazi voor een dilemma komt te staan. De laatste der drie coöperaties dateert uit 1988, ‘Hanussen’, waarin een soldaat helderziend wordt nadat-ie door het hoofd werd geschoten. Tussen die twee classics in bevond zich ‘Oberst Redl’, waarin Brandauer gestalte geeft aan het titelpersonage.

We schrijven Oostenrijk, het begin van de twintigste eeuw. Alfred Reld is een man van simpele komaf die bijzonder snel carrière maakt binnen het Oostenrijkse militaire regime. Zo wordt hij ingezet om te spioneren binnen het Russische rijk, maar de dubbelrol die de man vervolgens moet spelen, dreigt in gevaar te komen met het dubbelleven dat hij al leidt als homoseksueel. Zijn geaardheid moet immers te allen tijde verborgen blijven, omdat hij anders zijn militaire loopbaan auf Wiedersehen kan zeggen. Zo raakt Redl, op de rand van de oorlog, verstrikt in een web van mogelijk zelfs fatale intriges die zijn luxeleven, hebzucht en tomeloze ambitie ten val zouden kunnen brengen.

‘Oberst Redl’ is gebaseerd op ware feiten, maar het verhaal dat Szabó ontvouwt, berust niet algeheel op echte gebeurtenissen. Zo waarschuwt de film ons reeds vooraf: alle karakters zijn fictioneel en zijn gebaseerd op John Osborne’s toneelstuk ‘A Patriot For Me’ én op historische gebeurtenissen. Szabó’s gevoel voor drama zat mogelijk een volledig waarheidsgetrouwe vertelling in de weg, al zal het fans van de Hongaarse cineast niet ontgaan dat de emoties van de diverse personages in ‘Oberst Redl’ (en van de kolonel uit de titel in het bijzonder) hoofdzakelijk onderhuids te situeren zijn. Dat resulteert in een film, die tamelijk koel en oppervlakkig blijft en je daardoor nooit echt bij het nekvel grijpt.

De sterke rol van Klaus Maria Brandauer maakt echter heel wat goed, al blijft het een zware opdracht om je net geen tweeënhalf uur onder te dompelen in het kille universum dat Szabó hier creëert. Al dient gezegd dat de fotografie (van later regisseur en collega-Hongaar Lajos Koltai) om duimen en vingers af te likken is en dat het vaste, klassieke, maar treffende camerawerk van Szabó de hand van de meester verraadt. ‘Oberst Redl’ blijft fascinerend om zien, maar grijpt heel wat minder hard aan. Wel boeiend echter om Brandauer, die mogelijk één van zijn best rollen neerzet, een showcase van zijn eigen kunnen te zien opvoeren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray