Zoeken

The Book Of Eli (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Book Of Eli (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseurs: Albert Hughes, Allen Hughes
  • Cast: Denzel Washington, Mila Kunis, Gary Oldman
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-08-2010
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "The Book Of Eli (Blu-ray)"

Hoe je het ook draait of keert: het is armageddontijd in Hollywood. Enkele maanden terug liet Duits explosie-expert geen spaander heel van de aarde zoals we die altijd gekend hebben in wat hij zelf zijn allerlaatste rampenexploot noemt (‘2012’) en deze week kan je ook zien hoe Viggo Mortensen een man vertolkt die zijn zoontje beschermt tegen de kannibalistische overlevenden in een asgrauwe en ogenschijnlijk ten dode opgeschreven wereld (‘The Road’). In ‘The Book Of Eli’ doorkruist ook Denzel Washington zo’n verwoest landschap.

Welke ramp onze blauwe aardkloot in die uitgedroogde, door zand en hitte gedomineerde woestenij deed omslaan (de impressie die cineastenduo en broers Albert en Allen Hughes eraan geven), is net als bij ‘The Road’ onduidelijk. Eli is met het laatst overgebleven exemplaar van de bijbel op zak naar het westen, waar het als bron kan dienen voor een nieuwe beschaving. Uitgerust met een flink wapenarsenaal slaat hij rovers van allerlei pluimage probleemloos van zich af, maar in de figuur van Carnegie stuit hij op een te duchten opponent. Die heeft het tevens op Eli’s boek gemunt, wetende welke impact het kan hebben…

Vind je het religieuze toontje dat uit de bovenstaande synopsis sijpelt tegen de borst stotend? Wacht dan tot de volledige film zich aan uw netvlies voltrekt en je, net als wij, zal moeten vaststellen dat de makers van ‘The Book Of Eli’ in het laatste halfuur meer dan één scheve geloofsschaats rijden. Zonde, want deze als postapocalyptische parabel vermomde western lijkt in zijn eerste deel nog een grauwe einde-van-de-wereld-variant op ‘Mad Max’. Zo staat niet de strijd om te overleven centraal (al wordt het thema wel aangeraakt), maar wel Eli’s missie om met het belangrijke boek uit de titel van punt A naar B te raken. Wanneer hij de degens kruist met Carnegie, een megalomane sheriff die liefst van al zelf de wereld wil herschapen, ontspint zich vervolgens een klassieke, maar daarom vast niet minder interessante confrontatie tussen held en nemesis.

Denzel Washington heeft meer dan voldoende in huis om z’n niet erg uitgewerkte karakter aardig tot leven te wekken, maar het is Gary Oldman die de show steelt als oerschurk, die dreiging en charisma in elkaar laat versmelten. Voorts bestaat de cast van ‘The Book Of Eli’ uit een zooi bekende gezichten, maar geen van alle wordt erg uitgewerkt. ‘Forgetting Sarah Marshall’-babe Mila Kunis’ karakter heeft slechts één dimensie, ‘The L Word’-lesbienne Jennifer Beals mag amper iets zeggen, ‘Rome’-krijger is herleid tot een archetype en ‘Halloween’-psy Malcolm McDowell spuit de belegen wijsheden in het rond.

Rest enkel nog het puike regiewerk van de Hughes-broertjes, die sinds ‘From Hell’ uit 2001 niet meer op een filmset te vinden waren. Vormelijk zijn hun films altijd al om van te snoepen geweest, en dat is nu niet anders. Van de recente golf Apocalypsworpen ziet die van hen er zonder twijfel het mooist uit. Ook de actiescènes krijgen een visuele stijl mee die illustreert dat het Afro-Amerikaanse duo heel wat in zijn mars heeft. Maar net zoals het boek dat Eli met zich meezeult, blijkt de verpakking kloeker dan de inhoud.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray