Zoeken

Doghouse (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Doghouse (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Shane West
  • Cast: Stephen Graham, Danny Dyer, Noel Clarke
  • Genre: Horrorkomedie
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 28-01-2010
  • Distributeur Blu-ray: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "Doghouse (Blu-ray)"

Wie op zoek is naar een nagelbijtende horrorthriller waarin (al dan niet gemuteerde) zombies voor nachtmerries zorgen, kan hier stoppen met lezen en zoekt zijn heil beter ergens anders. Wie echter in de stemming is voor een horrorkomedie waarin de zombies zich omringen met bewust over de top zeilende splattereffecten zit goed en kan zonder risico op indigestie plaatsnemen in het hondenhok van Britse genrefreak Shane West. Die maakte eerder de sf-pastiche ‘Evil Aliens’ en verzorgde featurettes die als extra’s fungeerden op dvd-uitgaves van onder meer ‘The Evil Dead’ en ‘Hellraiser’. De man heeft duidelijk affiniteit met het genre, en laat die voorliefde voluit ademen in ‘Doghouse’, een filmpje met een voor het genre redelijk budget en een paar Britse bekende gezichten in de cast. Als Erik Van Looy ooit zin zou krijgen om een Britse versie van ‘Loft’ te draaien, dan kan hij hier meteen de helft van de mannelijke cast lenen.

De verhaalinsteek is eenvoudig: om hun depressieve makker (Stephen Graham) zijn relatiepijn te laten vergeten, besluiten zes van zijn vrienden om een mannenweekend te organiseren. Ze zetten koers naar het landelijke Moodly, waar hun binge drinking-plannen als sneeuw voor de zon verdwijnen als blijkt dat de vrouwelijke inwoners van het gehucht (en dat zijn er nogal wat) getransformeerd zijn in bloeddorstige mutanten die maar aan één ding kunnen denken: lekker, vers mannenvlees…

West maakt van meet af aan duidelijk dat ‘Doghouse’ niet au sérieux te nemen is en dat alles vooral op de lachspieren wil mikken in plaats van de adrenalinespiegel de hoogte in te jagen. Zolang West zich daarbij concentreert op de verwikkelingen die voortvloeien uit de aanval van de monsterlijke vrouwen, zit alles snor. Zoals de scène met het telegeleide wagentje of die waarin de kunst van het zombie verjagen met een plastieken lichtsabel wordt gedemonstreerd. Wanneer de film resoluut gaat voor de bewust komische dialogen tussen de mannen, durft de aandacht al eens verslappen. Zeker omdat er geen groovy Ash van de partij is om voor de echte buiklach te zorgen.

Wel over de hele lijn geslaagd: de overtuigende make-upeffecten die een mengelmoes zijn tussen het ambachtelijk bloedvergieten dat ‘The Evil Dead’ tot een klassieker liet uitgroeien en de meer waanzinnige insteek uit pakweg Peter Jacksons ‘Braindead’. Een uitstekende vondst is om de vrouwelijke zombies bijna allemaal een specifiek karakter mee te geven: de met snelknippende scharen uitgeruste kapster bijvoorbeeld, of de zwaarlijvige smulpaap, of de met een bijl zwaaiende pasgetrouwde bruid… allemaal krijgen ze een plek onder de etterende zon.

Vergelijkingen met de Britse instantzombieklassieker ‘Shaun Of The Dead’ zijn uiteraard niet te vermijden. Die vergelijking draait niet zozeer in het voordeel van ‘Doghouse’ uit: daarvoor vervalt West net iets te veel in variaties op hetzelfde thema en begint de film na een uur heen en weer-geloop een beetje aan (figuurlijke) bloedarmoede te lijden. Wat echter niet wegneemt dat ‘Doghouse’ allerminst teleur stelt en zijn intentie om te scoren als pretentieloze splatstick comedy anderhalf uur lang waarmaakt. Woef!

Extra’s (Blu-ray): een veertig minuten durende making of is zonder enige twijfel de uitschieter in een pakket dat verder ook nog trailers, tv spots, deleted scenes en bloopers bevat.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray