Zoeken

The Lovely Bones

  • Cinevision.be/nl quoteert The Lovely Bones met een 2/5
  • Regisseur: Peter Jackson
  • Cast: Saoirse Ronan, Stanley Tucci, Mark Wahlberg, Rachel Weisz
  • Genre: Drama
  • Duur: 135 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-06-2010
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "The Lovely Bones"

Nieuw-Zeelands filmer Peter Jackson keert de levende doden, geesten, hobbits (al dan niet afkomstig uit Midden-Aarde) en reuzenapen de rug toe en maakt voor het allereerst sinds ‘Heavenly Creatures’ uit 1994 opnieuw een film waar niet de effectenmolen, maar het verhaal op de eerste plaats komt. Al moeten we dat meteen relativeren: de verfilming van bestseller ‘The Lovely Bones’, waarop hij reeds zijn zinnen had gezet van toen die nog maar pas in de boekenwinkel lag, valt ook regelmatig terug op CGI. Niet verwonderlijk wanneer je hoofdpersonage een dood meisje is op weg naar de hemelpoort.

Come again? Correct, ‘The Lovely Bones’ vertelt het relaas van Susie Salmon (‘Atonement’-ontdekking Saoirse Ronan), die op haar veertiende door haar buurman verkracht en vermoord wordt. Onderweg naar de hemel ziet ze toe welk effect het tragische verlies heeft op haar gezin: haar vader (Mark Wahlberg) wil koste wat het kost de vermeende killer van zijn dochter opsporen, haar moeder (Rachel Weisz) vervreemdt van haar gezinsleden, haar broer gaat kapot aan eenzaamheid en haar zus kweekt zich een volledig andere persoonlijkheid aan. En de boosaardige buur? Die wist netjes alle sporen.

Moeilijke vraag: in welk genre hoort Jacksons nieuwste worp thuis? We weten het ook niet. Voor een drama over rouwverwerking wordt er opmerkelijk weinig aandacht besteed aan hoe alle familieleden met het pijnlijke gemis omgaan. Als speurthriller scoort de film ook een onvoldoende, omdat de boog der suspense te weinig strakgespannen raakt en de makers spanning proberen te puren uit zaken die voor de kijker al lang bekend zijn. Het fantasy-element ten slotte overtuigt niet genoeg om het als geestenfilm te verkopen. Jackson, die het scenario samen met z’n vrouw uit de roman distilleerde, weet niet goed welke richting uit te gaan, en dat speelt de prent parten. Om nog maar te zwijgen van het feit dat hij alle weerhaakjes uit het boek naar de prullenmand verwees.

Nochtans kan je niet zeggen dat ‘The Lovely Bones’ niet vakkundig gemaakt is. Kameleonfilmer Jackson toont zich een spanningsvirtuoos met o.a. een beklijvend nagelbijtmoment (Susie’s zus die het huis van de buurman binnensluipt) en een bloedstollende montage, waarin hij afwisselt tussen de scène waarin Susie in de val wordt gelokt en een scène aan de eettafel waarin de resterende gezinsleden nietsvermoedend op haar wachten. Maar daartegenover staat jammer genoeg ook een met een digitale pixelovervloed tot stand gekomen tussenwereld - een soort aards paradijs ad interim - waar het middenstuk van de film net iets te veel aandacht aan schenkt.

Misschien is ‘The Lovely Bones’ wel één van die boeken die bij vertaling naar het witte doek het gros van zijn impact kwijtspeelt. Anderzijds laat het uitgangspunt van een overledene die toekijkt hoe de wereld zonder hem of haar voortleeft zich zeker lenen tot een aangrijpende film. Al is het dus maar de vraag in hoeverre Peter Jackson daarnaar op zoek was. Met een geweldige Stanley Tucci (door de Academy gewaardeerd met een Oscarnominatie) en een innemende Saoirse Ronan kan hij overigens terugvallen op twee knappe castings, maar hoe goed die ook staan te acteren, het scenario blijft een kabbelend rommeltje. Interessant, dat zeker, maar een beetje meer focus had deze genremix geen kwaad gedaan.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray