Zoeken

Battlestar Galactica: Razor (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Battlestar Galactica: Razor (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Félix Enríquez Alcalá
  • Cast: Stephanie Jacobsen, Michelle Forbes, Jamie Bamber, Edward James Olmos
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 11-02-2010
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Battlestar Galactica: Razor (Blu-ray)"

Om de leemte op te vullen tussen het derde en vierde seizoen besloten de producenten achter de ‘Battlestar Galactica’-reboot de fans een smakelijk zoethoudertje te geven: ‘Razor’ is een afgeleide film die geen aansluiting vindt bij de verhaallijnen die op het eind van reeks drie om closure smeekten, maar zich vroeger op de Galactica-tijdslijn situeert. Hoewel het verhaal op zichzelf lijkt te staan, is het voor nieuwe instappers onmogelijk om alle nuances te begrijpen. Wat dit dus weerom (vooral) de moeite maakt voor de aficionado’s.

Misschien vinden zij het wel leuk om eens aan een nieuw personage geïntroduceerd te worden. Wanneer we met Kendra Shaw (Stephanie Jacobsen) kennismaken, staat ze op het punt de functie van executive officer van Lee Adama (Jamie Bamber) aan boord van Battlestar Pegasus aan te nemen. Waarom Lee haar tot die job toebedeelt? Aan de hand van flashbacks komen we te weten dat deze dame, die tien maanden eerder een aanval van de Cylons ervoer, over de ideale kwaliteiten beschikt. Maar het achterste van haar tong krijgen we vooralsnog niet te zien. Al slikt ze die ook niet in. “Je vader heeft je net een Battlestar gegeven alsof het een nieuwe auto betrof”, repliceert ze kordaat tegen Lee net voor die haar de job als XO aanbiedt.

Wie denkt dat ‘Razor’ uitsluitend over ‘Battlestar’-debutante Kendra Shaw gaat, heeft het mis. Zo zetten de scènes waarin Shaw onder het commando van Admiral Cain (rol van Michelle Forbes) staat het ‘harde tante’-gehalte van die laatste extra in de verf, én blijkt de reddingsmissie waarop de Pegasus gestuurd wordt in zekere zin verband te houden met het verleden van commandant William Adama. Intriges genoeg om je ruim anderhalf uur aan het scherm te nagelen, en daar heeft het getalenteerde scenaristenteam in het verleden ook nooit echt problemen mee gehad. Dat er ondertussen een volledig nieuw karakter uitgelicht wordt, maakt het alleen maar interessanter.

Met andere woorden: opletten geblazen is ook nu weer de boodschap. Wie helemaal mee is in het universum van de reeks zal de verschillende verhaalknopen mogelijk zo met elkaar verbinden, maar als het al een poosje geleden is dat je de vorige reeksen zag, kan het zijn dat niet alles meteen in de juiste plooi lijkt te vallen. Ondanks de eerder aangehaalde stelling dat een habitué hier wellicht nog het meeste lol aan zal beleven, kan ‘Razor’ beslist ook dienstdoen als ‘introductiefilm’. Alles wat de hernieuwde franchise immers zo goed maakt, wordt hier in kleinere vorm (een tv-film) geëtaleerd en al wie de grauwe stijl, ruwe aanpak, opeengestapelde plotlagen en karakters met diverse dimensies kan smaken, heeft geen enkel excuus meer om de volledige reeks geen kans te geven.

Conclusie: ‘Razor’, waarin door nieuwkomster Stephanie Jacobson treffend geacteerd wordt (spijtig dat we van haar nooit méér te zien kregen), is indiscutabel een must voor de fans (let op de antieke Cylons die nog even langs komen!). Wie echter bereid is te investeren in een op zichzelf staand sf-verhaal dat dan wel een aantal verbanden legt die je niet honderd ten honderd zal kunnen plaatsen, ontdekt evengoed een uitstekend ruimteavontuur, dat wervelend ingeblikt en jachtig verteld is én een plotstructuur opdient die het intelligentieniveau van de kijker niet onderschat. Entertainment met branie.

Extra’s (Blu-ray): zoals we van de ‘Battlestar Galactica’-uitgaven gewend zijn, is ook deze uitgerust met een waaier aan bonusmateriaal. Niet enkel kan je kiezen tussen de originele ‘Razor’-cut en de extended version, ook is er een commentaartrack met o.a. producent Roland D. Moore, zijn er verwijderde scènes, een making of en een sneak peak naar seizoen 4 (voor wie daar nog niet aan toegekomen zou zijn).

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray