Zoeken

Valentine's Day

  • Cinevision.be/nl quoteert Valentine's Day met een 2/5
  • Regisseur: Garry Marshall
  • Cast: Jennifer Garner, Jessica Biel, Ashton Kutcher, Jamie Foxx
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-07-2010
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Valentine's Day"

De uitgelezen dag van het jaar om je geliefde eens een keer extra in de bloemetjes te zetten? Of een uitvinding van de middenstand om een hogere omzet te kunnen genereren? Meningen zijn verdeeld wanneer het op Valentijn aankomt. Maar welke stelling je ook inneemt, er is geen ontkomen aan. En dit jaar helemaal niet, met dank aan Garry Marshall, de maker van o.a. ‘Pretty Woman’ en ‘Runaway Bride’ - om slechts enkele van z’n knuffelprojecten aan te halen. Na meer dan veertig jaar in het vak waagt hij zich voor het eerst aan een ensemblekomedie en verzamelde hij het kruim van al wie hot is in Hollywood.

Passeren ondermeer de revue: Anne Hathaway, Julia Roberts, Jennifer Garner, Jessica Alba, Jessica Biel, Queen Latifah, Shirley MacLaine, Topher Grace, Bradley Cooper, Jamie Foxx en Ashton Kutcher. In een wirwar aan nevenplots, die zich allemaal op de bewuste Valentijnsdag voltrekken, lopen deze Hollywoodsterren elkaar danig voor de voeten. Wie houdt van een leuke sterrenparade kan hier waarschijnlijk meer dan twee uur zijn of haar hart ophalen, maar verwacht je niet aan diepgang. Het gevaar van een mozaïekvertelling is immers dat je te veel karakters opvoert en te weinig tijd hebt om ze deftig uit te werken. Precies wat er met ‘Valentine’s Day’ aan de hand is.

Komt daar nog eens bij dat de verschillende verhaallijnen zeer voorspelbaar verlopen. In de wiskunde geldt de regel dat het product van twee negatieve getallen een positief getal als resultaat geeft. Wel, soortgelijke formules zijn ook in het romcom-genre van kracht. De proef op de som? Zet twee gebroken harten bij elkaar en je weet dat er een liefde uit voortspruit. We verklappen niet aan welke twee personages we refereren, maar wedden dat u het eveneens al na welgeteld tien minuten in de smiezen hebt? Het bekende pad dat deze ‘Valentine Actually’ bewandelt, is intussen al zodanig platgereden dat de pijlen die Cupido twee uur lang afvuurt nooit echt doel treffen.

Het kan toch niet allemaal kommer en kwel zijn? Gelukkig niet. Jennifer Garner blijft goed op dreef in dit genre; zo goed zelfs dat je zou wensen dat haar personage een eigen film krijgt. Hoewel, wanneer het op leuke personages aankomt, scoort Anne Hathaway nog beter. De actrice heeft zoals het gros van haar collega’s niet al te veel screentime, maar slaagt er als één van de weinigen toch in om je mondhoeken op te lichten. Straf: de stukken met Marshall-muze Julia Roberts zijn wellicht het minst interessant. Het grappengehalte ligt verder ook verrassend laag - de bloopers tijdens de end credits deden ons harder lachen dan eender welke joke in de film - en om op dramatisch dan wel romantisch niveau te slagen is alles te oppervlakkig.

“Waarom spenderen we er eigenlijk zoveel aandacht aan? Het is toch geen officiële feestdag?”, aldus het personage van Jamie Foxx, een sportjournalist die van z’n nethoofd de opdracht krijgt een reportage over Valentijnsdag te maken. Zijn bedenking is niet geheel onterecht. Maar de brave man weet natuurlijk nog niet dat hij later in de film de liefde van zijn leven tegen het lijf zal lopen. De kijker zag het al lang gebeuren. Dat is ‘Valentine’s Day’ ten voeten uit: clichézwanger Hollywoodentertainment. O ja, Marshall werkt momenteel aan ‘New Year’s Eve’, een ensemblefilm over diverse koppels die alle de jaarwissel vieren. Ja, je kan nu alvast beginnen zwijmelen. Of niet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray