Zoeken

Imagine That

  • Cinevision.be/nl quoteert Imagine That met een 2/5
  • Regisseur: Karey Kirkpatrick
  • Cast: Eddie Murphy, Thomas Haden Church, Yara Shahidi
  • Genre: Familiefilm
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum DVD: 11-02-2010
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Imagine That"

Wie Eddie Murphy ooit in ‘Raw’ aan het werk zag, de stand-up comedy-show waarin de ‘Beverly Hills Cop’-grapjanus het woord fuck (en al z’n afgeleiden) zo mogelijk nog meer bezigt dan alle personages van Quentin Tarantino tezamen, zou de acteur nooit een carrière in familiefilms toedichten. Maar kijk hoe het lot soms zeer eigenaardig kan uithalen. Na rollen in ‘The Nutty Professor’ (en sequel), ‘The Haunted Mansion’, ‘Daddy Day Care’ en ‘Meet Dave’ is de vuilgebekte superster van weleer intussen uitgegroeid tot één van de vaandeldragers van het genre.

Maar wel één die dringend een hit nodig heeft, zo lijkt het wel, want aan de overzeese box office scoort Murphy met z’n meest recente worpen amper een tiende van wat z’n hitfilms uit de jaren tachtig en negentig binnenrijfden. In het geval van ‘Imagine That’ is dat niet geheel terecht. Stellen dat de comedian zijn tweede adem gevonden heeft, is een brug te ver, maar net als in voorganger ‘Meet Dave’ acteert hij opvallend low key en houdt hij het gebekketrek op een heel laag pitje. Een welgemeende warempel dus, want Murphy heeft eindelijk nog eens een feel good film voor jong en oud gemaakt die je niet onmiddellijk honderd tachtig graden omkeer wil doen maken. Imagine that!

Evan Danielson is een financiële topman, die zich schijnbaar meer om zijn blackberry bekommert dan om z’n vijfjarige dochtertje. Dat die laatste zich geregeld terugtrekt in een fantasiewereld, waar ze via haar ‘magische’ dekentje toegang krijgt, is dus niet verbazingwekkend. Wat dat dan weer wel is, is dat vaderlief zich mee in dat magische universum van zijn dochter stort wanneer zijn carrière in een stevige dip zit en dochter via haar dekentje financiële tips tevoorschijn tovert die Evan helpen om op kantoor de rest te slim af te zijn. Maar terwijl hij zich op het werk opnieuw opwerkt, heeft hij nog steeds geen (oprechte) aandacht voor zijn dochtertje...

Toegegeven, ‘Imagine That’ vraagt een investering en je moet al zeker gewillig zijn om je in het dolle uitgangspunt dat regisseur Karey Kirkpatrick opdist mee te laten voeren. Hoe onwaarschijnlijk dat moge lijken op basis van bovenstaande synopsis, zal je versteld staan hoe makkelijk je jezelf daartoe bereid vindt. De reden? Mister Murphy, die zelfs met scènes die je normaliter plaatsvervangende schaamte zouden bezorgen probleemloos wegraakt; de scène waarin hij met zijn dochter en plein public de fantasiewereld bezoekt bijvoorbeeld. Door de verbeeldingskracht van dochterlief niet in beelden te vertalen (‘Bedtime Stories’), krijgt het geheel ook iets aandoenlijks.

Maar hoe ongewoon oprecht Kirkpatrick de relatie tussen Evan en zijn telg ook mag schetsen - de suikerpot blijft voor driekwart van de film op slot - én hoezeer Murphy onderstreept dat er op zijn komische timing nog lang geen sleet zit, toch zijn er donderwolken te spotten aan deze familiehemel. De grand finale stelt nog geen klein beetje teleur en hengelt daarenboven iets te manipulatief naar de zakdoeken. Ook de nevenkarakters zijn lege hulzen, hoewel neergezet door prima acteurs als Martin Sheen, Ronny Cox en een - bij wijlen hilarische - Thomas Haden Church. Maar de jonge fan maalt daar wellicht niet om. Die wil immers niks liever dan mee onder dat dekentje kruipen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray