Zoeken

The Bubble

  • Cinevision.be/nl quoteert The Bubble met een 3/5
  • Regisseur: Eytan Fox
  • Cast: Ohad Knoller, Yousef Sweid, Daniela Virtzer
  • Genre: Melodrama
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum: 29-08-2007
  • DVD: 19-03-2008
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "The Bubble"

Het is soms makkelijk om je terug te trekken in je eigen wereldje, je eigen bubble en je daarbij niets aan te trekken van de problemen die zich rondom je afspelen. ‘The Bubble’ verwijst niet alleen naar de drie twintigers (een heteromeisje en twee homo’s) in de hoofdrol die zich in een eigen zeepbel schuilhouden, maar ook naar de stad Tel Aviv, waar ze zich bevinden.

Tel Aviv, een smeltkroes aan culturele invloeden, fungeert als een soort eiland binnen Israël, een eiland waar de politieke conflicten, zo heersend aanwezig in het land, ondergeschikt lijken aan de amoureuze perikelen van zijn bewoners. Zo is het toch voor de sexy parfumverkoopster Lulu (Daniela Virtzer), de flamboyante bareigenaar Yali (Alon Friedman) en de platenverkoper Noam (Ohad Knoller). De bel krijgt echter z’n eerste barstje als Noam een coup de foudre ervaart bij Ashraf (Yousef Sweid), een Palestijn die hij leert kennen aan het checkpoint van Nablus. Hij brengt ‘m mee huiswaarts en zijn twee bubblegenoten stemmen ermee in dat Ashraf bij hen intrekt.

‘The Bubble’ kaart precaire thema’s aan, maar voelt tijdens z’n eerste anderhalf uur meer aan als een oosterse versie van ‘Coupling’ (of eender welke andere geinige serie over relaties) dan als een politiek pamflet. Israëlisch filmer Eytan Fox, die eerder al eenzelfde thematiek aansneed in debuut ‘Yossi & Jagger’ en z’n knappe opvolger ‘Walk On Water’, injecteert z’n zorgvuldig opgebouwde romcom - de film is bijwijlen een meer intelligente invulling van een romantische komedie, maar dan wel van het meer alternatieve soort - wel met de politieke situatie waarin het verhaal gesitueerd is, maar de bovenhand lijkt die nooit te krijgen. Tot het laatste deel, waarin de overgang van vlotte, speelse relatieschets naar prangend drama iets te plots verloopt. De finale voelt niet meteen geforceerd of ongeloofwaardig, maar staat toch een beetje haaks op de meer vrijblijvende toon die de prent tot dan toe nastreefde en die ons meermaals een glimlach op het gelaat toverde.

‘The Bubble’ zou je misschien nog het best kunnen bekijken als een vrije ‘Romeo & Juliet-‘variant, waarbij de twee families zijn vervangen door twee volkeren (de Palestijnen en de Israëliërs) en het dit keer gaat om twee tortelduifjes van dezelfde sekse.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray